Meny Lukk

TIFF: “Scrapper” – tw: edderkopper

Etter morens død står 12 år gamle Georgie (spilt av Lola Campbell) uten forsørger, til tross for hva hun forteller barnevernet, og betaler husleie ved å selge stjålne sykler med vennen Ali (spilt av Alin Unzun). Plutselig dukker faren hennes, Jason (spilt av Harris Dickinson), opp. Han har aldri vært i livet til datteren, og Georgie vil ikke ha noe med han å gjøre – hun klarer seg jo helt fint alene.

Dette er Charlotte Regan sin første spillefilm, og som manusforfatter og regissør legger hun lista høyt for det hun kommer til å lage i fremtiden. Verdt å notere at hovedfotografen for Scrapper er Molly Manning Walker – regissøren av en annen fantastisk, britisk film som er vist på TIFF: How To Have Sex. Det er så flott å se flere nye, unge filmskapere lage så gode filmer (og bli annerkjent for det). Scrapper er en veldig britisk film, og selv om mye av språket og uttrykkene er morsomme i seg selv, er det fullt av velskrevne og velutførte vitser som ble godt tatt imot av publikummet jeg var med. Det er få ting som er kjekkere enn å le sammen med et rom fullt av fremmede. Georgies attitude var imponerende og vittig, sorgen hennes var hjertekjærende, og Campbells evne til å få frem alle lagene ved denne karakteren var virkelig beundringsverdig. 

Scrapper er fortalt fra Georgies perspektiv, og vi får bli med inn i hennes indre liv og fantasi samtidig som vi blir holdt litt på avstand. Strukturen er leken og original, og holder tempoet oppe uten å forhaste de mer emosjonelle scenene og øyeblikkene. Dynamikken mellom far og datter er så interessant å følge med på. Jason, som aldri har vært en far for Georgie, blir plutselig alene ansvarlig for henne og må bli kjent med henne, og seg selv. Forholdet deres er i forgrunnen av filmen, men jeg vil trekke frem vennskapet mellom Georgie og Ali. Det var et fantastisk portrett av vennskapene vi har som barn; hvordan barn både kan være veldig dramatiske, og fulle av kjærlighet for hverandre. 

Da jeg logget denne på Letterboxd trakk jeg en halv stjerne fordi det er en sekvens med masse nærbilder av edderkopper, men siden det ikke, teknisk sett, er en legitim kritikk må jeg nesten bare gi den fem (noe den fortjener, men beware of the edderkopper). Scrapper er en fantasifull, morsom, fin film som både er underholdende samtidig som den forteller en god, menneskelig historie.  

"Scrapper" regissert av Charlotte Regan. Med: Lola Campbell, Harris Dickinson og Alin Uzun. Spilletid: 1 time og 24 minutter. Land: Storbritannia. Aldersgrense: ingen. Kommer på kino 15. mars 2024.

Relaterte innlegg