Meny Lukk

TIFF: “Terrestrial Verses” – Et modig opprør

Iran er et totalitært diktatur, der innbyggerne må følge reglene og systemet nøye og presist. Det er fullt av sensur og gir lite til ingen form for selvuttrykk, men selv på grunn av alt det her var det en regissør duo som var modig nok til ytre seg om det og lage en film ut av det. Dette er selvfølgelig “Terrestrial Verses”.

Dette er en mektig film, regissert av to ekstremt modige mennesker, Ali Asgari og Alireza Khatami. De hadde både en introduksjon og en Q&A etterpå der de nevnte hvordan de mistet passene sine og alt de eide i 8 måneder etter filmen kom ut, noe som bare er toppen av isberget til hvor strengt det er. Filmen er en antologi satt sammen av en rekke vignetter som skildrer ulike folk som alle opplever eller settes ut for i det iranske regime, og de dagligdagse utfordringene som oppstår. De fleste omhandlet enten noen som ble intervjuet, forhørt eller skulle ha hjelp med noe, der de på forskjellige måter viser landets latterlige strikte system. 

Vignettene blandet mellom å være humoristiske og seriøse.  Noen av dem fremstilte latterlighetene av hendelsene på en så sterk måte at de ble satirisk, mens noen ble bare ubehagelige og triste i hvor troverdige de virket. Filmen tok for seg også hvordan religion var en stor del av problemet også, ikke at religion i seg selv er ille men hvordan det mishandles og brukes til å manipulere. For eksempel hvordan en ung jente mister all form for personlig uttrykk når hun går fra å danse i jeans og mikke mus genser til å bli påkledd tunge grå heldekkende kapper og plagg fordi hun skulle begynne på skole. Andre brukte makt og religion for å ydmyke, for eksempel med en man som må vise alle tatoveringene sine for å få førerkort, og en annen mann på et jobbintervju som blir tvunget til å vise hvordan mann vasker seg før en bønn til tross for at det ikke har noe med jobben og gjør. 

Den tekniske siden av det var svært imponerende. Ikke fordi det var spesielt fancy, men heller på hvor effektivt minimalistisk den var. Kombinasjonen med det stillestående kamera, de lange tagningene og de sterke skuespillerprestasjonene gjør publikum svære engasjert og man får en sterk medfølelse for karakterene.

Dette er ikke den beste filmen jeg har sett på TIFF, men definitivt den viktigste. Siden dette er ikke bare en film som sier ting bare på måfå men tar regissørene og deres bekjente opplevelser, og bruker det til å direkte kritisere og gjøre narr av det Iransk regime. Terrestrial Verses er en modig og tankevekkende film. 

“Terrestrial Verses” regissert av Ali Asgari og Alireza Khatami. Med: Sadaf Asgari, Ardeshir Kazemi, Gohar Kheirandish. Spilletid: 1 time og 17 minutter. Land: Iran. 

Relaterte innlegg