Meny Lukk

Topp 10 – Søndagsfilmer

Søndag er muligens den beste dagen å se film på, enten for å distrahere deg fra fylleangsten eller faktum at det er mandag i morgen, eller for å nyte en rolig fridag. For november måned, en ganske høstlig og mørk tid, har vi i redaksjonen samlet en variert liste med filmer som passer perfekt for en søndags-morgen, -ettermiddag eller-kveld. Uansett humør.


10. Stand by Me (1986) Regi av Rob Reiner

Ein mann sit stille i bilen sin med ei avis ved sida av seg. Overskrifta fortel oss at advokat Cristopher Chambers har blitt knivstukken og drepen i ein restaurant. Mannen i bilen er Gordie Lanchance, og han har ei historie å fortelje.

Sommaren i 1959 bestemmer Gordie og kompisane hans Chris, Vern og Teddy seg for å finne kroppen til ein gut som er meldt sakna, og utan mykje meir planlegging kastar gutane ein sekk over skuldra og sett av til fots langs togsporet. Dette er starten på ein odyssé som skal lære desse gutane meir om seg sjølv, kvarandre og tilstanden å vere menneske.

Stand By Me fangar kjensla av lange sommardagar i ei tid der alt verkar som det kjem til å vare evig på ein måte ingen andre formar for media har fått til. Historiene gutane fortel og situasjonane dei landar i er lett å relatere til. Sjølv om mine eigne erfaringar var betydeleg annleis enn det gutane i filmen opplev, er sinnstemninga og verdien av minna den same.

Livet er kort og uføreseieleg, og svært få filmar klarer å vise dette på same måte som Stand By Me kan. Eit fantastisk stykke film som er verd å besøke på ein sliten søndag for å tenkje tilbake på tida utan bekymringar som strakk seg lengre enn dagen, og venane du delte den med.

«I never had any friends later on like the ones I had when I was twelve. Jesus, does anyone?»

av Nathaniel Gjerde Hovland


9. Gone Girl (2014) Regi av David Fincher

I “Gone Girl” følger vi Nick Dunne når hans kone ut av det blå forsvinner. De to har hatt et rotete ekteskap, men til tross for dett så kommer dette som et stort sjokk til Nick.

Amy har lagt igjen flere hint og brev som viser til hva som faktisk skjedde og fokuset henger nå over Nick som den potensielle morderen. Nicks uskyldighet står nå på hans ord mot forvunnede og antatt drepte Amys ord.

Gone Girl er en utrolig spennende thriller som holder seeren frempå stolen gjennom hele filmen. Med skarpt skuespill og veldig kul historie er det veldig lett å bli dratt inn i den intense filmen på nesten 2 og en halv time. Regissør David Fincher kjent for nettopp dette med sine thrillere og Gone Girl er kanskje blant hans beste.

Gone Girl er akkurat det en søndagsfilm skal være. Jeg vil ha action, intensitet og nye utviklinger rundt hvert hjørne. Gone Girls utrolige evne til å overraske er en av filmens beste egenskaper og det er kanskje nettopp derfor den passer så bra til late søndager. Er du ute etter en film som kan gripe selv den sløveste søndagssoldaten så er Gone Girl en god plass starte.

av Truls Hustad


8. Call Me by Your Name (2017) Regi av Luca Guadagnino

Hvilken bedre måte å runde av helga på, enn å drømme seg bort til et sted i Nord-Italia, på starten av 80-tallet. Denne filmen har en nydelig scenografi, der naturen nesten er en karakter i seg selv, kombinert med vakker musikk. Inne i dette universet som regissør Luca Guadagnino har skapt, blomstrer enn uventet romantikk mellom to unge menn.

Elio (Timotheè Chalamet) er en 17-åring som bor med familien i Nord-Italia. Faren hans er professor i arkeologi, og utlyser en praksisplass som assistent hver sommer. Sommeren 1883 flytter amerikanske doktorgradsstudenten Oliver (Armie Hammer) inn. Oliver (Armie Hammer) virker først som alt det Elio ikke er – høy, sportslig og ekstremt selvsikker. Elio begynner å oppleve sterke følelser som han ikke tidligere har opplevd.

Ingen katastrofer eller store utfordringer rammer karakterene, men likevel blir man helt engasjert i deres liv. Huset til Elios familie, er sin egen lille verden hvor livet bremses ned. De spiser friske fersken fra hagen sin, koker fisk fra elven og tilbringer mesteparten av tiden ute eller rundt pianoet, som Elio mestrer. Det er ikke mye bekymring for hva som skjer utenfor dette idylliske stedet.

Denne “coming of age” filmen tar deg med inn i et idyllisk univers i 2 timer og 10 minutt, der vi får en intim og unik fortelling om noens første, ordentlige romanse. Det skal sies at man må være i riktig stemning for å se denne filmen, da dette er en lang film, som utvikler seg i et veldig rolig tempo. Selv har jeg sette denne 3 ganger, og får like lyst til å slippe alt og forsvinne til Italia og leve livet i saktefilm, hver gang.

av Judit Elena Østern Lien


7. Star Wars (1977) Regi av George Lucas

Den aller første “Star Wars”-filmen kom ut i 1977, og regnes som en av filmene som har hatt størst innflytelse på Hollywood. En action fylt historie med kjente karakterer som Luke Skywalker, Han Solo, Princess Leia, R2-D2 og kanskje filmhistoriens beste skurk Darth Vader.

Utenom disse ikoniske karakterene så er musikken til John Williams en sentral brikke i filmens handling, som samtidig er gøy, spennende og magisk. Star Wars er den type film alle filmelskere har hørt om og nesten alle filmelskere har sett. Det samme kan bli sagt om de to første oppfølgerne, “The Empire Strikes Back” (1980) og “Return of the Jedi” (1983).

Star Wars er en perfekt søndags film, grunnet enkelheten i handlingen og dialogen som er veldig «corny» til tider, en av sjarmtrekkene med filmen. Karakterene og filmmusikken gjør det til en uforglemmelig opplevelse i sofaen når man setter på denne perlen av en film, og har man begynt så kan man like gjerne sette på The Empire Strikes Back og Return of the Jedi når rulleteksten begynner.

Dette fiktive universet fra en galakse langt, langt borte har underholdt oss mennesker i 45 år, og det kommer til å fortsette de neste 45 årene. Dens status hos filmofiler og dens ikoniske elementer gjør det til en sikker kandidat på en treig og grå søndag.

av Stefan Tvedt Skjegstad


6. Kikis Budservice (1989) Regi av Hayao Miyazaki

Få filmar får meg i betre humør enn Miyazaki sine animerte mesterverk, og av dei skil “Kikis Budservice” seg ut som ein søndagsfilm av skarpt kaliber. Etter at heksa Kiki vart sendt ut frå barneheimen må ho finne seg ei bygd å gjere si eiga, og då vart hamnebyen Koriko hennar nye heim.

Ein må starte ein kvar filmmelding om Kiki med at å hylle animasjonen. For ein over 30 år gammal film held den seg latterleg bra og stilen er gjennomført betre enn storparten av teiknefilmar den dag i dag. Miyazaki og animasjonsteamet hans i Studio Ghibli var meisterlege. Koriko er basert på forstadsbyar kring i Nord-Europa der Sverige er ei tydeleg inspirasjon. Sluttresultatet er at eg og har lyst til å bu i Koriko.

Forteljinga om Kiki kjenner lengre enn si lengde og den fortel noko universalt om spenninga assosiert med å flytte for seg sjølve for fyrste gong og å måtte skape si eiga retjing i livet. Trond-Viggo sin klassikar “Tenke sjæl” dukkar opp i hovudet mitt når eg skriv dette. Kiki fêr rundt i Koriko og etter å ha funne losji hos ein av byens bakarar fyk ho rundt og hjelper byens innbyggjarar igjennom å fly rundt ulike pakkar og bakverk for bakaren, derav namnet på filmen.

Under reisa hennar dultar Kiki borti ei gammal dame som skal få levert ei kake, ei jente som bur i skogen og ein gut (sjølvsagt) som prøver å byggje ein fykande sykkel. Saman gjev opplevingane til Kiki at ho til slutt i filmen har vorte ei vaksen og uavhengig kvinne, som saman med katten sin kan løyse kva enn ho hamnar opp i. Bonuspoeng til filmen for katten, 10/10.

av Jonas Mæland


5. The Goonies (1985) Regi av Richard Donner

Det skal ikke mer til enn at en lokal, eventyrlysten gjeng snubler over et skattekart på et loft før man har grunnmuren for en perfekt søndagsfilm. Hodeskallgjengen som de så fint er blitt kalt på norsk tar oss med på et eventyr uten like i The Goonies.

At akkurat denne perla titter fram i ei topp ti liste igjen er ingen overraskelse. Feel good-film og søndagsfilm er kanskje for noen synonymt, og da er det ikke rart at mesterverket fra 80-tallet møter oss på ny. Det er det samme hvilken grunn du velger å plukke opp fjernkontrollen på en søndag kveld, The Goonies byr på alt.

 The Goonies er en av de filmene som faller i kategorien for filmer som absolutt alle kan se, og nyte. Den er fra en tid hvor filmer bare var bedre. Selv om man ikke har opplevd 80-tallet selv, er det noe med æraen som gir deg et skikkelig nostalgisk kick. Er det Indiana Jones, Tilbake til Fremtiden, Gremlins eller selvfølgelig filmen i fokus, kjenner man på samme sensasjonen.

Uansett hvilken søndag du må ha kan den neppe bli noe annet enn bedre ved å slenge inn snaue to timer med denne gjengen på skattejakt. Samma om du trenger en oppkvikker eller kosefilm, Mikey, Mouth, Chunk og Data tar seg av det!

av Herman Trosholmen Skurdal


4. Notting Hill (1999) Regi av Richard Curtis

Bak den blå døra i en folksom gate i Notting Hill, bor William Thacker (Hugh Grant). Han er en vanlig mann som driver en reisebokhandel. Anna Scott (Julia Roberts), derimot, er ingen vanlig dame. Hun er en kjent skuespiller fra Hollywood, som tilfeldig vandrer rundt i butikken til William.

William greier å søle appelsinjuicen sin på henne, og når han tar henne rett over gaten for å hjelpe henne med sølet, kysser hun ham. Herfra får vi se hvordan William og Anna bygger en romanse sammen, tross alle odds.

Dette er kanskje en av de romantiske komediene med best skrevet manus, takket være Richard Curtis. Hugh Grant er overraskende myk og varm, men så klart ganske morsom, og Julia Roberts får en interessant rolleutvikling som hun spiller utmerket godt. Man møter også på en ufattelig skrudd karakter kalt Spike, og Williams familie og vennegjeng, som alle passer godt inn i historien. 

Man skulle kanskje trodd at filmen ikke holder seg så godt, og at den er en eneste stor klisjé, men når jeg ser den på nytt er det som et varmt teppe blir lagt over meg. Notting Hill skildrer følelser utrolig godt, og man skulle kanskje ikke trodd at man kjenner seg igjen i en kjendis, eller en karakter som plutselig dater en kjendis, men det er noe nært ved dem likevel. De er tross alt bare vanlige mennesker som vil elske hverandre. 

Ingenting er som en søndag, kanskje spesielt en søndag før jul, der man bare kan forsvinne inn i litt ordentlig romanse uten for store komplikasjoner. 

av Ingrid Lauren Stenseng


3.  Hot Fuzz (2007) Regi av Edgar Wright

“Hot Fuzz” er den typen søndagsfilm du ser hvis du er i litt dårlig humør, og føler for å le. Kanskje skolen er litt tung for tiden, stygt vær gjør deg nedfor eller du bare føler for å se en feel-good film før uka starter.

Denne er en del av «Cornetto-trilogien» til Wright, bestående av Shaun of the Dead, Hot Fuzz og The World’s End. Selv om filmene ikke henger sammen i handling, står Simon Pegg og Nick Frost i spissen på alle tre, og i Hot Fuzz er de fantastiske som to motsatte politimenn.

Nicholas Angel (Simon Pegg) sine overbetjente synes han er for utmerket for London politiet og sender han til en liten landsby full av alle slags karakterer. Dette er den landsbyen hvor det eneste stedet å henge er puben og sladder er det mest interessante de vet om.

Men når Angel kommer til byen dukker mysterie etter mysterie opp, og Angel, med sin flotte partner Danny (Nick Frost), må komme til bunns. Denne filmen har utmerket komisk timing, og noen vitser som ikke er mulig å toppe. Det er en bisarr film, men jeg tror de aller færreste kan se denne filmen uten å le.

Rask klipping, tullete dødsfall, gjennomgående vitser og det spektakulære forholdet mellom Angel og Danny er bare noen av elementene som gjør Hot Fuzz til en av de beste komediene som finnes (og det kommer fra noen som er veldig kresen på denne sjangeren).

av Margrete Hildonen


2. Stolthet og fordom (2005) Regi av Joe Wright

“Stolthet og fordom” er den perfekte søndagsfilm spør du meg. Hva vil man gjøre på en søndag? Jo, ligge langflat og stirre blankt inn i skjermen. Den beste medisin for dagen derpå eller «sunday-blues» er jo å putte på en godfilm på skjermen, ikke sant? Stolthet og fordom er en slik godfilm av høyeste klasse.

Filmen handler om Elisabeth Bennet (Keira Knightly) og hennes holdninger overfor aristokraten Mr. Darcy (Matthew Macfadyen) og vice versa. De må overkomme sine forutinntatte fordommer og legge til side sin stolthet for å se hverandre for dem de er. Dette er en klassisk kjærlighetshistorie satt på 1800-tallet som tilfredsstiller alle periodedrama-tilhengere der ute. Handlingsløpet er frustrerende til tider, men uten å spoile for mye, så går det ganske så greit med karakterene til slutt.

Jane Austen er mesterlig flink til å skape sterke kvinneroller i romanene sine, som Joe Wright har gjort en god jobb med å få fram på skjermen.

Wright har klart å skape en troverdig og vakker verden som passer karakterene umåtelig bra. Filmen har også vakre kinematografiske bilder av natur, landskap og herskapshus som er komponert så fint at det blir en nytelse for øynene. Selv om du ikke er en stor fan av kjærlighetsfilmer, kan du ikke si at denne filmen ikke er fin å se på.

av Stina Vangsnes Lægreid


1. Den fantastiske Mikkel Rev (2009) Regi av Wes Anderson

En søndagsfilm kan være så mangt. Det kan være en feel-good film, en rørende film, en spenningsfilm eller en morsom film. “Den fantastiske Mikkel Rev” er alt det – og enda mer.

Wes Anderson nådde sitt (foreløpige) kunstneriske ‘’Mount Everest’’ i 2009 med sin adapsjon av Roald Dahls folkekjære barnebok om Mikkel Rev. I filmen er det George Clooney som gir stemme (og personlighet) til en lure reven som bor under bakken sammen med familien sin. Som i så mange andre filmer, har Anderson fått med seg en stjernespekket rolleliste, med blant andre Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Owen Wilson og Willem Dafoe, for å nevne noen.

De gir stemmer til fantastisk animerte karakterer, i en fantastisk animert verden. Filmen har en koselig og munter høstestetikk som gjør at den lett kunne vært på en ‘beste høstfilmer’-liste også.  Anderson har alltid vært kjent for å ha litt “dukkeaktige” karakterer. Det er derfor ikke rart når han først valgte å gå for stop-motion animasjon, at resultatet ble så minneverdig og ikonisk.

Som søndagsfilm er den virkelig ytterst passende. Man trenger ikke å legge mye innsats og energi i å se den, og man sitter allikevel igjen med så utrolig mye når de knappe 90 minuttene har passert. Er du sliten, lei og nedfor? Har du angst fordi du ikke aner hva du gjorde kvelden før, og står fyllesyken på som verst? Den fantastiske Mikkel Rev vil få deg på andre tanker.

Er du glad, har mye energi og er i generelt knallhumør bør den også sees, ettersom positiviteten er garantert å fortsette i 90 minutter til. En fantastisk film, om en fantastisk rev; Den fantastiske Mikkel Rev er den ultimate søndagsfilmen!

av Elliott Kleiven-Prang

Relaterte innlegg