Meny Lukk

“Vortex”- Et todelt ektepar har aldri vert så samlet


Vortex” har visninger:

lørdag 12/3 kl 10.00 og søndag 13/3 kl 18.00


Kosmorama har så vidt starta for min del og på dag 3 sto det fransk på menyen. Landet som er kjent med for sine tunge og emosjonelle dramafilmer. Vortex av Gaspar Noe var ikke et unntak. Noe er kjent gjennom sin karriere som er eksperimentell og kontroversiell filmskaper, men med denne fikk jeg noe nytt. Vortex står som Gaspars mest intime og personlige film så langt. Han fikk ideen med å lage filmen etter et hjerneslag og hans tilknytting til historien er stor. Vortex er en stor emosjonell opplevelse som jeg kan bare skryte av.

Life is a dream within a dream” sier gamle Lui når han nyter et glass vin med sin kone Elle. Vortex følger et gammelt ektepar i sine eldre dager i Paris. Elle er dement, og hennes tilstand blir verre for hver dag som går. Hennes man Lui gjør alt han kan for å passe på Elle, men han er selv i begrenset fysisk helse. Hans hjerte er svakt og han hadde et slag for bare noen få år siden. Deres sønn Stephane gjør det han kan for å hjelpe dem, men han har sitt eget liv med egne problemer. En rekke vanskelige situasjoner oppstår når det gamle ekteparet prøver å leve trosset sine limitasjoner.

Denne filmens manus er enormt viktig. Hvordan skal vi som menneske forholde oss til døden? Vortex stiller spørsmål det er nesten umulig å svare på. Filmen handler om ikke bare døden, men også livet, skjebne og synder. Gaspar åpner filmen med å si at den går ut til de som mister hjernen, før de mister hjertet. Jeg vil si at Vortex sitt manus ga meg flere spørsmål og tanker, enn den ga meg svar.

Den filmatiske stilen er som Gaspars filmer veldig spesiell. Skjermen er gjennom filmen delt i to. På den måten følger vi både kone og ektemann uansett om de er på samme plass eller ikke. Den delte skjermer gir og alle scener der de er sammen en enormt spennende dynamikk. Alle de samla scenene har to forskjellige vinkler og to ulike perspektiv til en å samme tid. Den delte skjermen gir og til tider et innblikk i deres sønns liv, noe som endrer dynamikken på god måte. Gaspar Noe er et geni og med Vortex viser han hvorfor hans filmer har skapt så mye oppmerksomhet.

Vortex er en vakker, men enormt tung reise gjennom livets siste periode. Med en enorm filmstil og et sterkt manus, blir filmen en enorm opplevelse. Jeg må innrømme at emosjonene var nærme å ta meg over og at til tider måtte jeg kjempe mot tårene. Ikke ta disse ordene som en advarsel, men heller en invitasjon, for Vortex var brilliant.

Vortex av Gaspar Noe med Dario Argento, Françoise Lebrun og Alex Lutz. Aldersgrense: ikke satt

Relaterte innlegg