Meny Lukk

100 ting – kanskje litt for mange ting?

[usr 1,5]

Tyske Toni og Paul er bestevenner og partnere sammen i et lite firma som utvikler apper.  Guttene gjør et mega-salg på en app som personifiserer smarttelefonen til folk med kunstig intelligens (samme konsept som “Her”) til den rike tech-milliardæren og stor-kapitalisten, David Zuckerman. Etter salget begynner de å krangle over hvem av dem som er mest avhengig av sine materielle eiendeler og vedder med hverandre om å leve 100 dager uten tingene sine der de får tilbake en gjenstand hver dag.  Veddemålet skal vise seg å være vanskelig å holde for begge da både behov, konsumerisme og kjærlighet er blant prøvelsene som møter dem gjennom disse hundre lange dagene.

Skuespillerne Florian David Fitz (som også er filmens regissør) og Matthias Schweighöfer er det som gjør mesteparten av denne ganske vinglete feel-good komedien. Guttene er sjarmerende i rollene som Toni og Paul, samtidig som de tydelig har god kjemi som skuespillere. De to hovedpersonene er mye av grunnen til at filmen forholder seg underholdende gjennom hele sin spilletid.

Det er kanskje lettest å legge mest merke til skuespillerne siden denne filmen har veldig lite annet gående for seg. Selv om filmen tydelig kommer fra et fint sted der den prøver å kritisere det moderne forbrukersamfunnet og menneskehetens kast-og-bruk-kultur, er det her hverken gjort på en særlig skarp eller original måte. Filmen følger alle de klassiske komedie-konvensjonene alt for mye og blir så forutsigbar at en skulle tro filmskaperne hadde fulgt en oppskrift.

100 ting sitt premiss og konsept er uten tvil fascinerende som et tankeeksperiment, men fungerer dårlig på lerretet siden filmen ikke klarer å fokusere det, og må ha med 100 sideplott i tillegg. Filmen hadde uten tvil tjent på en mer fokusert og konsentrert tematikk sammen med en mindre forutsigbar historie.

Det skal understrekes at dialogen i filmen er genuint morsom til tider, og forbrukerkritikken i filmen har gode intensjoner. Dessverre er det vanskelig å anbefale filmen med mindre du er en av de som leter etter noe svært lettspiselig og sjangerfølgende underholdning på kino denne uka.

100 ting – Regissert og skrevet av Florian David Fitz; med  Florian David Fitz, Matthias Schweighöfer Hannelore Elsnerog Miriam Stein. Spilletid: 1t 51m. Land: Tyskland . Premiere: 24.01.20. Aldersgrense: 9 år.

Relaterte innlegg