Meny Lukk

Møkkete mesterverk

Mud – Regi: Jeff Nichols – Everest Entertainment / Brace Cove Productions / FilmNation Entertainment – 2 t. 10 min.

MUD-pic-3_3

Noe må ha skjedd med Matthew McConaughey en eller annen gang rundt 2008. Kanskje var det at han ble far for første gang, kanskje var det at han fylte 40 år. Etter gjennombruddet i Dazed and Confused hadde han en periode hvor han gjorde varierte og spennende roller, men etter hvert ble han en slags rom-com-konge, med hovedroller i for eksempel The Wedding Planner og Failure to Launch. I 2010 hadde han ingen filmer ute, og da han vendte tilbake til lerretet i 2011, var det som sleip advokat i The Lincoln Lawyer. Siden har han gjort imponerende rolletolkninger i alt fra Magic Mike til Killer Joe, og nå er altså Mud premiereklar her i Norge. Ikke bare viser han seg som en dyktig skuespiller, men også en modig en. Plutselig er McConaughey blitt en fyr det kan lønne seg å følge med på.

McConaughey er nemlig svært dyktig også i Mud, men han må finne seg i at unge Tye Sheridan stjeler i hvert fall deler av rampelyset fra ham. Sheridan gjorde sin filmdebut i Terrence Maliks The Tree of Life, men i Mud får han en langt mer krevende karakter å bryne seg på. Han klarer seg utmerket. De to blir hjulpet av et ensemble av dyktige skuespillere, som aller passer godt inn i det forholdsvis dystre universet filmen utspiller seg i.

Mud er i utgangspunktet en oppvekstshistorie, og nettopp miljøet Sheridans Ellis vokser opp i, er fantastisk skildret. Regissør og manusforfatter Nichols tar seg god tid, uten at filmen noen gang kjennes langdryg. Som ung gutt strides Ellis med alt fra helt hverdagslike problemer til kompliserte utfordringer, og det hele flettes sakte, men sikkert sammen. Nichols bygger rolig opp mot filmens spennende klimaks, og det fungerer strålende. Filmen byr i tillegg på noen vanvittig vakre bilder av det som egentlig er et ganske grått og trist miljø, noe som kun er med på å forbedre opplevelsen.

Nichols har truffet blink med sin tredje film, og det er rett og slett utallige grunner til å få med seg Mud. At McConaughey gjør en av sine beste roller er bare én av dem.

Relaterte innlegg