Meny Lukk

“Black Panther” – Siste tilskudd før Infinity War

T’Challa (Chadwick Boseman) har returnert hjem etter hendelsene i Captain America: Civil War. Faren hans, kongen av Wakanda er død, hvilket gjør T’Challa til tronarving og den nye Black Panther. Wakanda er et land resten av verden ser på som et U-land, men det er ganske langt unna realiteten. Wakanda er en nasjon bygget på vibranium (verdens sterkeste metall) noe som under overflaten har gjort det til verdens rikeste og mest teknologiske land. Drakten til T’Challa som gjør han til Black Panther er også laget av vibranium, og det kombinert med en væske han drikker gjør han til den superhelten han er. Hoved-skurken i filmen er ikke nødvendigvis ond, men har andre synspunkt enn T’Challa på hva Wakanda kan gjøre for resten av verden med all rikdommen og teknologien. Dette resulterer i at to menn med den samme mektige vibraniumsdrakten må sloss for tronen og verdens fremtid.

 

Helt-skurk situasjonen er noe som ligner veldig på tidligere Marvel-filmer. Blant annet i Iron Man og The Incredible Hulk har både helten og skurken de tilsynelatende samme kreftene. Det som gjør denne skurken litt bedre, er at han har en veldig bra forhistorie. Faren til T’Challa gjorde en dårlig avgjørelse for noen år siden, noe som resulterte i en konflikt sønnen måtte ta seg av. I tillegg har vi mange sterke kvinnelige karakterer med både personlighet og styrke. Alt dette er med på å gi Black Panther en solid historie som sklir godt inn i Marvel-universet, og det vil være viktig å få den med seg før Avengers: Infinity War, kommer ut.

 

Men er det noe jeg må kritisere denne filmen for så er det bruken av humor. Det funket aldri! Det var ikke mange vitser i denne filmen –  i kontrast med nye Thor: Ragnarok som var fantastisk – men de få de hadde var bare dårlige og ødela ofte for seriøsiteten i filmen. “What are thoooose!?” Really?
Dramatikken var ellers relativt autentisk med et par småsterke øyeblikk. Men jeg skulle allikevel ønske det var flere av dem. Spesielt vendepunktet i filmen burde vært mye mer virkningsfullt. Action-scenene var kule med råe slagsmål og biljakt, men ikke engang dette skilte den ut fra andre Marvel-filmer, hvorav flere har bedre action.

 

Det beste med filmen er uten tvil kinematografien. Lokasjonene de brukte var utrolig vakre, og kombinert med CGI får vi noen av de mest fortryllende bildene fra Marvel frem til nå. En kampscene blant annet finner sted i en dam like ovenfor en gigantisk foss, omringet av andre fosser. Nydelig å se på. Wakanda generelt er utrolig vakkert med nydelig natur, fancy bygninger og en stilig undergrunn med høyteknologiske tog. Dette gjør at filmen er en fryd for øyet. Lydbildet var også bra i kjent Marvel-stil med litt diversitet som gir en mer afrikansk følelse.

 

Til slutt må jeg nevne det politiske denne filmen tar opp. På samme måte som Wonder Woman fikk anerkjennelse for å ha en kvinnelig superhelt, blir også Black Panther anerkjent for å ha en mørkhudet superhelt. Vi har selvsagt allerede War Machine og Falcon som har vært med i flere Marvel-filmer og bekjempet det onde, men Black Panther blir den første som får sin egen film. Veldig viktig for filmmediet! Filmen tar også opp viktige etiske problemstillinger rundt U-land, fattigdom og undertrykkelse. Dette gjør Black Panther til mer enn en superhelt-film, den blir også en politisk film.

 

Black Panther er en ny actionfylt superheltfilm presentert av Marvel. Den har svak komedie, og mangler noe dramatikk, men med kule actionscener og nydelige innspillingslokasjoner og CGI blir filmen flott å se på. Selv med sin gode historie blir nok ikke dette blant Marvel sine beste filmer. Den er god, men jeg skulle ønske den var bedre. Du burde allikevel se den før Avengers: Infinity War, da traileren dens viser flere av heltene vi ser i denne filmen, og landet vi lærer om vil bli en viktig ressurs for å beseire Thanos i Infinity War.

Black Panther - regissert av Ryan Coogler, skrevet av Ryan Coogler og Joe Robert Cole med; Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira og Martin Freeman. Lengde: 2t 14min. Nasjonalitet: USA. Premiere: 14.02.2018

Relaterte innlegg