Meny Lukk

“Blackbird” – Terapeutisk familiedrama


Blackbird (2019) er en amerikansk dramafilm regissert av Roger Michell som står bak den romantiske komedien Notting Hill (1999). Filmen er en remake av den danske filmen Stille Hjerte fra 2014. Handlingen er nokså enkel: En syk mor spilt av Susan Sarandon samler familien over en helg for å tilbringe sine siste dager med dem før hun dør. Det unike er at hun har satt en dato hun har valgt å dø på ved å drikke en giftig væske i god tid før sykdommen rekker å hemme hun fra livets gleder. Flere er usikre om dette er en god ide og om det finnes en måte å overbevise hun om å tilbringe lenger tid med sine nære. Ikke alle er like klar som hun er.

I filmen ser vi en rekke kjente fjes som Sam Niel (Jurrasic Park), Kate Winslet (Titanic)  Rainn Wilson (The Office) og Lindsay Duncan (Birdman). Denne sammensetningen bærer filmen i stor grad ettersom filmen totalt inneholder bare 8 karakterer. Som sagt så er handlingen enkel, men det enkle gjør det til en veldig sjarmerende og terapeutisk opplevelse. Hele filmen foregår i en harmonisk og fredelig setting langt unna bysamfunnet. Den består som regel bare av enkle dialoger og dynamikker mellom karakterene. Det bør nevnes at det er stor variasjon på hvilke karakterer som er spennende og ikke. Enkelte legger man så vidt merke til, mens andre er runde.

Huset i seg selv er lite spennende og belysningen i mange av scenene har lite dybde eller kvalitet. De svake elementene befinner seg mest i at filmen tar lite sjanser og har relativt kjedelig kamerabruk. De fleste skudd er statiske og med god avstand som i begynnelsen gjør det svært vanskelig å knytte seg til karakterene og dra deg inn. Dette endrer seg heldigvis mot midten av filmen under en middag med familien. Her er det varm belysning med lav dybdeskarphet og nærbilder så vi virkelig kommer tett inn på hva karakterene føler og opplever. Her tar filmen seg god tid og stiller filosofiske spørsmål om liv og død enhver kan få visdom ut av. Slutten håndterer også tema om hvordan vi ønsker å forlate verden på en tilfredsstillende måte.

Blackbird er ikke noe banebrytende eller eksepsjonelt, men takket være solid skuespill, en vakker setting og et interessant tema, er det likevel en film du kan få godt nytte av. Det er faktisk litt tilfredsstillende å se en film som ikke er kjempe ambisiøs, men som føles svært menneskelig. Hadde bare kameraarbeidet vært på nivå med alt annet kunne den vært mye bedre. Det er ikke en film jeg kommer til å se igjen, men er likevel glad for at jeg så den.

Regi: Roger Michell, Manus: Christian Torpe, Norgespremiere: 16.04.2021, Spilletid: 97 min. Aldersgrense 12 år. 

Relaterte innlegg