Meny Lukk

Cannes Filmfestival – Decision to Leave


Etter flere suksesser har Park Chan-wook blitt tildelt et betraktelig større budsjett. Resultatet er en vakker film i hans stil, uten finessen som har gjort hans tidligere filmer til moderne klassikere. 

Mesterregissør Park Chan-wook (The Handmaiden, Oldboy) returnerer til Cannes Film Festival med premieren av hans nye storsatsing Decision to Leave: en krimhistorie som fornekter sjangeren sin, og ender opp med å være en gripende og problematisk romanse. Filmen følger Chang Hae-joon (Park Hae-i – The Host, Memories of a Murder), en detektiv som skal undersøke et selvmord. Hans første mistenkte, offerets kone Song Seo-ra (Tang Wei – Blackhat, Long Day’s Journey into Night).

På det tekniske er det nærmest umulig å trekke frem negativer ved filmen. Kamerabevegelsene er spesielt banebrytende. Dette er definitivt blant de mest estetisk vakre filmen ved Cannes 75. Under flere av thrillerens sekvenser tar Park Chan-wook til bruk kreative løsninger med kameraet. Dette skaper en utrolig visuell og narrativ flyt, der karakterer kan bevege seg fritt gjennom tid og rom uten av publikum blir forvirret. Redigeringen er i samme klasse, der vestlige konvensjoner blir brutt gjentatte ganger for å gi filmen en sterkere atmosfære. 

Park Hae-i leverer skuespill fra øverste hylle. Han hever karakteren sin fra en uinteressant detektiv, til en uinteressant detektiv som man liker bittelitt. Samme gjelder for Tang Wei, som er sjarmerende og nesten sympatisk, til tross for at karakteren hennes er frustrerende selvsentrert. Romansen mellom disse to er ikke bra i det hele tatt. Filmen klarer aldri å overbevise at disse karakterene liker hverandre, muligens fordi begge ikke er likanes. 

Det eneste som forhindrer Decision to Leave fra å være kjempebra er manuset. Etter Oldboy og The Handmaiden forventes det at Park Chan-wook klarer å konstruere en mye mer spennende film enn dette. Til tross for alle de perfekte detaljene, har den anerkjente regissøren ikke klart å løfte materialet til å bli bedre enn det manuset antyder. Filmen er som en helt ok gave pakket inn i det vakreste papiret i verden.

Decision to Leave. 2022. Regissert av Park Chan-wook. Med: Tang Wei, Park Hae-i og Lee Jung-hyun. Spilletid: 2 timer og 38 minutter.

Relaterte innlegg