Meny Lukk

Sukkersøt og klisjéfull

Chef – Regi: Jon Favreau – Aldamisa Entertainment – 1 t. 54 min.

14097612983_3e87d59b55_b

Mesterkokken Carl Casper (Jon Favreau) mistrives på restauranten han jobber på, hvor hans kreative ambisjoner blir ignorert av sjefen (Dustin Hoffman). Carl havner i en stor krangel med en matkritiker, som ender med at Carl mister jobben. Sammen med sin sønn Percy (Emjay Anthony) og gode kollega Martin (John Leguizamo) drar Carl på en gourmetfylt biltur gjennom USA for å finne seg selv.

Chef er skrevet og regissert av Jon Favreau, i tillegg er han hovedrolleinntaker. Filmen har visuelt flotte bilder av mat, hvor det er vanskelig å unngå å sitte med vann i munnen. De flotteste matscenene er i starten av filmen og slike scener reduseres da Carl drar ut på bilturen, muligens fordi der serveres det sandwicher og sliders som ikke er like visuelt innbydende.

Filmen benytter flere klisjéer som gjør at det svikter på manusfronten. Carl jobber mye og har minimalt med tid å tilbringe med sønnen, som ønsker å tilbringe mer tid med sin far. Dermed blir bilturen gjennom USA også en forsoningsreise mellom far og sønn.

I karaktergalleriet er det ingen sterke personligheter, noe som gjør at ingen av karakterene blir spesielt interessante. Man kommer aldri under huden på noen, som gjør det vanskelig å virkelig sympatisere med noen av dem. Dette resulterer i at skuespillerne ikke får særlig spillerom, og ingen gjør spesielt gode rollepresentasjoner. Noe som er synd siden det er flere gode skuespiller i småroller blant annet Robert Downey Jr. og Dustin Hoffman.

Chef er en middelmådig film som ikke når opp til sitt potensiale. Det ligger en fin idé i bunn, men det brukes for lang tid på unødvendige karakterer som for eksempel Molly (Scarlett Johansson), som er elskeren til Carl og andre historiedigresjoner. Filmen kunne derfor med fordel vært 25 minutter kortere.

På tross av åpenbare mangler er Chef en trivelig og annerledes bilturfilm, hvor matkulturen i de ulike nord-amerikanske byene står i fokus. Filmen starter potensielt bra, men det brukes for lang tid å komme til den mer interessante delen av filmen: bilturen, som burde ha utgjort en større del av filmen. Men da rulleteksten kommer på skjermen får du lyst til å mekke sammen noe deilig på kjøkkenet.

Chef er en middelmådige kulinarisk film med flere unødvendige elementer som reflekteres av et klisjéfylt manus. Derimot er det flere flotte og appetittvekkende bilder som gjør at du ikke burde se denne filmen sulten.

Relaterte innlegg