Meny Lukk

«Chevalier» – Dick-measuring contest

Premisset i Chevalier er simpelt. Seks menn er på yachtferie i Egeerhavet. Når uenigheter oppstår under et spill eskalerer de konkurransen til sin naturlige konklusjon: Hvem er best? «Best i hva?», spør du. Generelt best.

I en dekonstruksjon av mannlig rivalisering og higen etter å overgå sin likemann, leverer Athina Rachel Tsangari en til tider kostelig komedie. Chevalier er nok en tilvekst til fenomenet «Greek weird wave», der den føyer seg til filmer som  Dogtooth (2009), Attenberg (2010) og The Lobster (2015), der sistnevnte også er å se på Kosmorama for tiden.

Som ventet blir vi i Chevalier servert en generøs porsjon absurditet. Selv om beina denne gangen er langt nærmere jorda, eller dørken, enn i for eksempel The Lobster. Der The Lobster tar for seg samfunnet vi lever i retter Chevalier kikkerten mot spesifikt de mannlige medlemmene av dette samfunnet. Filmens absurditet kommer ikke fra situasjoner karakterene blir satt i, men heller fra karakterenes oppførsel og psyke, som i sin tur bidrar til både en mer realistisk stil og handling.

Konkurransene de gjennomgår varierer fra den farseaktig simple monteringen av IKEA-møbler til en metaforsterk penismålekonkurranse. I tillegg til de konkrete konkurransene blir de også enige om å bedømme hverandre fortløpende basert på hvordan de ter seg, noe som for eksempel resulterer i at en karakter blir betraktet av resten av gjengen når han sover, og det oppstår en diskusjon om hvorvidt det er ett bra trekk å sove med rak rygg.

Det er som sagt ingen mangel på absurditet i Chevalier, men jeg skulle ønske filmskaperne hadde valgt å ta enkelte scener litt lengre. Det vi sitter igjen med er en snodig blanding av det realistiske og det absurde, som definitivt har en effekt i seg selv. Chevalier er på overflaten en absurd komedie om snodige menn, hvis man dog graver litt dypere så er det mye å hente i form av kritikk til den moderne mann. Alt i alt er Chevalier et godt stykke filmkunst, og vel verdt å se om man skulle få sjansen til det.


Chevalier – Regissert av Athina Rachel Tsangari; skrevet av Athina Rachel Tsangari og Efthymis Filippou. 
Spilletid: 1 t. 39 m. Land: Hellas

Relaterte innlegg