Meny Lukk

Cow – Grufullt realistisk


I Cow følger vi en alminnelig mjølkeku gjennom en vanlig sesong. Som en del av bingen blir vi kjent med hvordan en typisk ku har det i Storbritannia.

Enhver dokumentar har sin innfallsvinkel, kritikk, poeng, syn, etc. Dette åpner opp for en rekke spennende dokumentarer, med spennende tvister. Cow har absolutt sin egen vei på sakene, og gjør på enklest mulig vis en av de bedre dokumentarene jeg har sett.

Reglene satt ned for Cow var enkle. Andrea Arnold ønsket en nøytral framstilling av en mjølkeku som overhodet mulig. Magda Kowalczyk tok poenget og lagde en rå, strippa dokumentar som lar seeren velge måten de behandler informasjonen de får servert selv. Andrea Arnold pusher det virkelighetsnære til det ytterste med ingen innblanding fra en forteller, ingen partisk klipping eller toneangivende musikk. Produktet hu etterlater seg er derfor helt opp for tolkning og bærer kraftig frem det budskapet hver enkelt ser i filmen.

Selv om fokuset alltid er rettet mot kyra, får vi fortsatt en viss innblanding fra folk på gården til tider. Vanligvis gjennom lokkende plystring eller rop, men det er også noe dialog som blør igjennom. Blant annet er det en scene hvor to bønder konverserer rundt hvor overbeskyttende kua vi følger har blitt ovenfor kalvene sine. På dette punktet i filmen blei disse kommentarene høyst sannsynlig dårlig mottatt. Det kunne merkes i kinosalen, og er uten tvil et snakkepunkt for de fleste som ser filmen. Akkurat dette føler jeg er litt synd, ettersom bønder for det meste vil det aller beste for dyra sine, og ville aldri meint noe slik som kanskje flere tolker det som i salen.

Cow er en dokumentar som tar deg dit hvor hjertet og sinnet ditt ligger allerede. Den gir rom for tolkning som ikke mange dokumentarer klarer eller kan. Dette gjør den veldig engasjerende og klan fungere som en katalysator på de som kanskje ikke helt har satt seg inn i debattene om dyrevelferd om dagen. Dette er absolutt er dokumentar verdt å se, uansett syn på dyr.

Cow - Andrea Arnold. Aldersgrense: Tillat for alle(?) Spilletid: 1t 35min. Land: Storbritannia. Norgespremiere: 20.10.2021

Relaterte innlegg