Meny Lukk

“De Humani Corporis Fabrica” – Blodig alvor


I “De Humani Corporis Fabrica” får vi en innføring i menneskekroppen fra fødsel til graven gjennom imponerende bilder. Glem hode, skulder, kne og tå. Her er det hjerne, penis, øyne og rygg.

Før visningen av dokumentaren kom ingen ringere enn festivalsjef Tor Fosse inn i salen for å advare mot sterke bilder, bakgrunnen for dette åpenbarte seg kort tid etter. De Humani Corporis Fabrica er en dokumentar som ikke legger slør på noe, heller motsatt. I løpet av spilletiden har man vært vitne til blant annet keisersnitt, fjerning av en prostata og konstruksjonen av en ny ryggrad. Den observerende filmen er absolutt ikke å anbefale for de som er svake til sinns.

I løpet av filmen følger vi tre essensielle deler av Frankrikes helsevesen. De som jobber på operasjonsbordet, de på eldrehjem og de som ruller rundt på lik i sjukehusene i Paris. Dokumentaren klipper tilsynelatende sporadisk mellom de tre avdelingene. Resultatet av dette er et usensurert innblikk fylt med innslag av tilfeldighet, kanskje tenkt i tråd med hvordan helsepersonell må irettesette seg uventede situasjoner hver dag.

Det er ingen fortellerstemme eller tekstbilder til å få frem budskapet i filmen, den er det opp til tilskueren å fortolke. Likevel er det tydelig at dokumentaren hinter mer til problemer ved det franske helsevesen, og hvordan menneskelige feil kan oppstå innenfor alle sektorer. Spesielt kirurgene kommer med sterke verbale klager imens de opererer.

Hvis man kommer seg igjennom denne dokumentaren, er det nesten en garanti å sitte igjen et helt annet bilde av både menneskekroppen og helsevesenet. Det er enormt fascinerende å se hvordan profesjonelle manøvrerer seg inne i kroppen. Teknologien virker nesten utenomjordisk, når man ser den på lerretet.

Med tanke på at dokumentaren er bare en rekke bilder uten kontekst vil det være vanskelig å ikke falle for den typiske «bildene snakker for seg selv», så det er det det blir til. Når det er sagt, vil jeg sterkt oppfordre mulige tittere til å ikke undervurdere de grafiske bildene.

De Humani Corporis Fabrica. 2022. Regi: Lucien Castaing-Taylor og Véréna Paravel. Spilletid: 1t 55min. Land: Frankrike. 

Relaterte innlegg