Meny Lukk

Ekte kjærlighet

Before Midnight  – Regi: Richard Linklater – Sony Picture Classics

before-midnight-image

Glem Jack og Rose, blås i Elizabeth og Mr. Darcy, ikke engang våg å nevne Bella og Edward – verdens beste filmpar er Jesse og Celine. Vi møtte dem for første gang i Before Sunrise i 1995, deretter i Before Sunset i 2004, og nå er de altså tilbake igjen. Det er nok en gang regissør Linklater og hovedrolleinnehavere Ethan Hawke og Julie Delpy som har skrevet manus, og de gjør det like bra som tidligere. Hawke og Delpy er i tillegg så strålende som Jesse og Celine at de for min del gjerne kan lage en ny Before-film hvert niende år helt til en av dem dør.

Som i virkeligheten, har det i Before Midnight gått ni år siden sist vi møtte Jesse og Celine. Handlingen finner sted i Hellas, der familien er på ferie. I åpningsscenen sender Jesse sønnen Hank hjem til sin amerikanske mor, før han selv vender tilbake til Celine og tvillingdøtrene de to har sammen. Familie er et stikkord for hele filmen, men det er alltid forholdet mellom Jesse og Celine som står i fokus. De to har et lidenskapelig forhold, både på godt og vondt.

Som i de tidligere Before-filmene, får vi også her opptil flere scener gjort i bare noen få, lange opptak. Det legger til rette for en helt unik mulighet til å leve seg inn i handlingen og dialogen. Det er ingen distraherende klipp, ingen irriterende kontinuitetsfeil, ingen merkelige kameravinkler. Alt du trenger å gjøre er å åpne øyne og ører, og ta del i de interessante og følelsesladde samtalene som finner sted mellom Jesse og Celine, og vennene deres. Både i scener der de to er alene, og i scener der de er sammen med andre, dukker det opp anekdoter og tanker som er så treffende at du rett og slett tror de må være sanne. Alt er så ærlig, så troverdig, at det bare er å bli henført.

Before Midnight er rett og slett en fantastisk, nydelig film, med verdens beste filmpar i midtpunktet for alt det gode.

Relaterte innlegg