Meny Lukk

«Et Glass Til» – Midtlivskrise, The Movie

[usr 4.5]

«Mennesket er født med en halv promille for lite. To glass vin gjør deg helt normal.»
Finn Skårderud, psykiater

Martin (Mads Mikkelsen), Tommy (Thomas Bo Larsen), Peter (Lars Ranthe) og Nikolaj (Magnus Millang) er alle lærere på den samme videregående skolen i Danmark. De er også alle noe misfornøyde med hvordan livene deres ble, men spesielt hvordan yrket som lærere ble så kjedelig. Ingen har respekten de ønsker fra elevene sine, og det meste av undervisningen deres er uutholdelig kjedelig. Da vennegjengen møtes for å feire Nikolaj sin 40-årsdag, blir nettopp Finn Skårderud og hans noe merkelige, men veldig interessante utsagn tatt opp i samtale. De bestemmer seg så for å se om det å konstant ha en halv promille vil forbedre livene deres, og det er like hysterisk å se på som det høres ut.

Det er ingen tvil om at Thomas Vinterberg og co. har full kontroll på hva en skikkelig bra og underholdende film innebærer. Om man har sett Festen (1998) eller Jagten (2012) har man vært vitne til nettopp dette, og Et Glass Til (2020), eller Druk som den så fint heter på Dansk, hører absolutt hjemme i regissørens filmografi som en av hans beste. Hysterisk morsom, sårbar og reflektert, Et Glass Til har alt; fra kjærlighet, vennskap og familie til uhorvelige mengder med alkohol.

Et Glass Til er ikke bare morsom, det er Thomas Vinterbergs nydeligste film hittil. I likhet med Jagten er det, takket være kinematograf Sturla Brandth Grøvlen, massevis av slående bilder å se her og utrolig fin bruk av farger gjennom hele filmen. Den har også den samme dokumentariske følelsen som Festen hadde, bare gjennomført med mye bedre kvalitet. Et spesifikt bilde slo meg som fullstendig perfekt, noe jeg kunne stirret på lenge.

Det samme kan sies om bruken av musikk. I løpet av Et Glass Til får vi gjentatte ganger se hovedkarakterene våre på fylla, og bruken av musikken, for ikke å nevne valget av musikken i disse scenene var en fryd å høre på. På mange måter minte det meg om måten Quentin Tarantino bruker musikk i hans filmer. Musikken er også like fin og nydelig som bildene i de scenene hvor Et Glass Til sin mer dramatiske side blir satt i fokus.

Et Glass Til var en fryd å se på kino. Filmen er så proppfull med hysterisk morsomme scener at det sjeldent var stille i salen. Å se den på kino må så absolutt anbefales, spesielt på grunn av den nydelige kinematografien. Et Glass Til er ikke favoritten min av Vinterberg, den plassen tilhører fortsatt Jagten, men den er søren meg ikke langt unna det samme nivået når det gjelder perfeksjon. BIFF kunne ikke ha valgt en bedre film å åpne festivalen med!

Et Glass Til – Regi av Thomas Vinterberg, manus av Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm; med Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe og Magnus Millang. Spilletid: 1t 55m. Land: Danmark. Går på Biff, Norgespremiere: 23.10.2020

Relaterte innlegg