Meny Lukk

«Experimenter» – Dype eksperiment med overfladisk storytelling

De fleste har sikkert hørt om noen av adferdseksperimentene til Stanley Milgram i en form eller annen. Milgrams mest kjente eksperiment, handlet om å forstå hvordan nazistene som ble dømt etter krigen, kunne fremstå og si at de ikke hadde gjort noe feil og at de bare fulgte ordre. For at så personene i maktsituasjonen sa at disse personene gjorde det av egen vilje. Hvem sin feil er dette, og hvorfor oppfører mennesker seg slik spør han om. De samme spørsmålene Milgram stiller, stiller filmen. Og dette er ikke bare viktig forskning, det er også ekstremt interessant forskning.

Mange ser nok på eksperimentene han utfører gjennom filmen med et skjevt øye. Måten han utfører disse eksperimentene er at han “tvinger” mennesker til å tro at de straffer andre. Det personene som får makten i sine hender ikke vet, er at de egentlig ikke skader noen som helst, at alt bare er en illusjon, et sosialt eksperiment for å se hvor langt et menneske kan følge ordre blindt. Er dette etisk riktig ? Kan man «lure» folk, for så å bruke statistikken det gir som vitenskapelig fakta om menneskets adferd?

Vitenskapen er det som gjør denne filmen underholdende, men måten dette er limt sammen på er jeg en del mindre imponert av. Vi får servert et ekstremt overfladisk blikk på familielivet og ekteskapet hans, mens hovedsakelig er filmen et stort «fourth wall»-brudd, hvor Peter Sarsgaard (som spiller Milgram) snakker direkte til publikum, med psuedointelektuell dialog. Og med dette lurer jeg nesten bare på hvorfor ikke filmen er en dokumentar. Med unntak av scenene hvor eksperimentene skjer, ser jeg virkelig nesten ingen grunn til at det ikke burde vært en dokumentar.

Experimenter er interessant, og om du vet lite eller ingenting om temaet eller eksperimentene, så er det definitivt verdt å se. For scenene som dreier seg om nettopp dette er fantastisk laget. Men bryr deg om en god historie om Milgrams liv, så anbefaler jeg deg heller å søke opp tidsskrifter, eller youtubevideoer om fyren sjøl. For jeg tror du får et mye bedre blikk på en av dette århundrets viktigste sosoiloger på den måten.


Experimenter – Skrevet og regissert av Michael Almereyda; med John Palladino, Jim Gaffigan, Peter Sarsgaard, Winona Ryder.
Spilletid: 1 t. 38 m. Land: USA.

Relaterte innlegg