Meny Lukk

Forførende innblikk

I de beste hjem  – Regi: François Ozon – Mandarin Films

in-the-house-2012_snapshot_01.15.51_[2013.02.20_22.05.50]

François Ozon slo gjennom for alvor med stjernespekkede 8 kvinner i 2002, og siden den gang har han vist seg som en av Europas mest spennende regissører. I de beste hjem høstet seks César-nominasjoner (Frankrikes Oscar), inkludert Ozons tredje nominasjon som beste regissør. Med seg på laget har han de franske stjernene Fabrice Luchini og Emmanuelle Seigner, samt britiskfødte Kristin Scott Thomas. De gjør alle glitrende rolletolkninger, men må allikevel se seg slått av ferskingen Ernst Umhauer. Umhauer spiller rollen som ungdomsskoleeleven Claude Garcia. Luchini spiller læreren hans, som oppdager at guttungen innehar et spesielt talent for skriving. Læreren er selv mislykket forfatter, og fatter en spesiell interesse for det unge talentet. Oppmuntret av lærerens skryt, pønsker Claude ut en invaderende plan for å skaffe inspirasjon til historien han skriver.

Skuespillet er som sagt på topp i denne filmen, men enda viktigere er manuset. Måten historien fortelles på gjør at man hele tiden lurer på hva som egentlig er sant. Claude manipulerer både læreren og oss samtidig, og det fungerer glimrende. Filmen gir oss ikke bare innblikk i ulike hjem, men også innblikk i forholdene mellom lærer og elev, mor og sønn, ektepar, også videre. Konfliktene som oppstår gjør det nesten umulig å vite hvem du skal heie på, og man blir stadig overrasket over hvor handlingen tar oss. Ozon har selv skrevet manuset, adaptert fra et skuespill av Juan Mayorga, og det er tydelig av regitalentet har full kontroll på hva han vil gjøre, og hvordan han skal gjøre det.

Filmen er en del av Kosmoramas Cinerama-seksjon, der flere anerkjente regissører er representert. Den er i tillegg markert med ”Lys & varme”, og selv om I de beste hjem sannsynligvis ikke er av de mest tragiske filmene på årets program, er temaene som behandles ikke akkurat lystige. Det er flere øyeblikk av humor, men stemningen er ofte spent og dramatisk.

I de beste hjem er en helstøpt film, som viser akkurat hvor god Ozon er.

Filmen kan sees på Kosmorama på følgende tidspunkter:

Tirsdag 16. april, klokken 11.00

Torsdag 18. april, klokken 18.15

Søndag 21. april, klokken 21.15

Relaterte innlegg