Meny Lukk

Analytisk oppvåkning

Girlhood (Bande de Filles) – Regi: Céline Sciamma – Hold Up Films / Lilies Films / Arte France Cinéma – 1 t. 52 min.

bandedefillesdegaucheadroite_0

Undertrykket av hennes familiesituasjon, uten mål- og mening på skolebenken, samt det harde mannsdominerte nabolaget hennes, forandrer livet til Marieme (Karidja Touré) seg når hun møter tre hardbarka jenter; Lady (Assa Sylla), Adiatou (Lindsay Karamoh) og Fily (Mariétou Touré) utenfor skolen. Det er her hun begynner et nytt liv, hvor hun forandrer både navn, stil og holdning for å bli akseptert i gjengen. Marieme får nå et nytt syn på hvordan hun skal leve sitt liv og hvordan hun skal overleve i det harde miljøet.

Filmen setter opp et godt premiss og man blir genuint interessert i hva som skal skje med hovedkarakteren Marieme. Man får oppleve hennes harde miljø hjemme, hvor hun prøver å beskytte sine søstre fra deres bror. Filmen klarer å fange følelsen av desperasjonen og undertrykkelsen som foregår, samt klarer skuespilleren Karidja Touré å få frem disse følelsene uten for mye dialog. Medskuespillerne er også utrolig dyktige og de tre andre jentene leverer sine roller meget overbevisende. Man kan virkelig føle samholdet mellom dem og man kan også se hvorfor disse jentene holder sammen. Klippingen og utsnittene er også godt komponert, samt er det også et meget godt lyddesign.

På den annen side så kunne kanskje filmen holdt på litt lenger. På et punkt virker det som om filmen bare stopper opp og ikke går noe vei. Filmen kunne gått dypere på noen punkter og den kunne utforsket forholdene mer mellom karakterene. Noen skuespillerpresentasjoner kunne også vært bedre, med at de kan bli litt stive og kjedelige en gang i blant.

Girlhood er kanskje ikke en oppsiktsvekkende og nyskapende film, men den er et interessant studie av ei ung kvinnes tanker og følelser. Dette er en historie om ei ung kvinnes oppvåkning og hennes plass i verden. Filmen er kanskje ikke en film å se på lørdagskvelden, men det er en film som er verdt å studere og analysere. Så er man i det analytiske hjørnet og vil se en interessant fransk film, så er dette en film verdt å se.

Relaterte innlegg