Meny Lukk

“Hélène & Mathieu” – Døden på Vestlandet


Det finnes ikke bedre sted å være døende enn på Vestlandet, i hvertfall ikke dersom man spør Hélène (Vicky Krieps). Etter hun blir diagnostisert med uhelbredelig lungesykdom finner hun bloggen til Bent (Bjørn Floberg) og bestemmer seg for å forlate den dypt fortvilte kjæresten Mathieu (Gaspard Ulliel) i Bourdeux og søke til Florø for litt forfriskende vestlandsvær og uforstyrret natur.

Av årets filmer fra BIFF har denne vært et sjokkerende høydepunkt. Den fremstår relativt kjedelig i alt av promosjonsmateriale, men er i realiteten en ekstremt rørende og engasjerende historie om kjærlighet i umiddelbar nærhet med døden. Filmens tematikk er nok i seg selv til å røre de aller kaldeste hjerter, men det er noe med de ekstreme naturskildringene som gir et helt unikt perspektiv på hvor uviktig og samtidig hvor viktig et menneskelig kan virke.

Skuespill og manus er de største fellene dramafilmer blir tatt av, men “Hélène & Mathieu” har skuespill i aller høyeste klasse og et manus som er sjarmerende og morsomt samtidig som at det beholder den seriøse tonen tematikken fortjener. Spesielt viktig er det å nevne de utrolige skuespillerprestasjonene til de tre hovedkarakterene som rett og slett gjør hele filmen for meg. Vicky Krieps fanger den ekstreme frustrasjonen over å føle seg helt alene i en verden man vet man skal forlate. Vår egen Bjørn Floberg gjør seg veldig godt som pensjonert og traumatisert oljearbeider og må belønnes for en rolle hvor han snakker både norsk, engelsk, og fransk om hverandre tilsynelatende uten problemer.

Gaspard Ulliel omkom i en skiulykke tidligere i år, og det er liten tvil om at det farger min oppfatning av filmens tragiske historie om ung død, men skuespillet hans er vel det aller beste i hele filmen. Han er sårbar, sint, fortvilet og håpefull om hverandre i omtrent hver eneste scene, og man kan ikke unngå å trekkes inn i historien.

Filmen til tider saktegående, og det er alltid frustrerende å se relasjoner mellom folk som ødelegges av dårlig kommuniksjon og misforståelser. Uansett, Hélene & Mathieu er vakker og rørende om død og kjærlighet omringet av det beste norsk natur kan by på.

"Plus que jamais" regissert av Emily Atef. Med: Vicky Krieps, Bjørn Floberg,og Gaspard Ulliel. Spilletid: 2 timer og 2 minutter. Aldersgrense: 12 år. Land: Norge/Frankrike. Premieredato: 25/12/22.  

Relaterte innlegg