Meny Lukk

Kjendisbingo!

Lee Daniels’ The Butler  – Regi: Lee Daniels – Laura Ziskin Productions / Pam Williams Productions – 2 t. 12 min.

081513_ent_butler_640

Lee Daniels’s The Butler er basert på en sann historie, der vi følger Cecil Gaines’ vei fra slavelivet på en bomullsfarm til butlerlivet i Det hvite hus. Gaines spilles av Forest Whitaker, som står som midtpunktet i et vanvittig persongalleri. Daniels har fått med seg alt fra veletablerte karakterskuespillere til verdenskjente syngedamer til å spille selv de minste roller. Det er faktisk litt distraherende hvor mange kjente fjes som popper opp i løpet av de drøye to timene filmen varer.

Klarer du allikevel å holde hjernen distrahert fra kjendisbingoen som utspiller seg foran deg, vil du faktisk se at alle disse gjør jobben sin godt, uavhengig av hvor mye skuespillererfaring de har fra tidligere. Det er også takket være skuespillerne at vi glemmer at historien til tider blir litt ujevn. Filmen skal dekke så vanvittig mye, både i tid og innhold, at den ikke alltid flyter like godt. Gaines jobber nemlig under flere forskjellige presidenter, og det åpner muligheten for å følge historiens gang gjennom flere tiår. Dette fører til at veldig mange hendelser skal dekkes, både historiske og mer personlige, og filmen kjennes til tider litt episodisk.

Det er allikevel en engasjerende film Daniels’ har snekret sammen. Den bruker riktignok de fleste triksene i boka for å få publikum engasjert, men som oftest fungerer det godt. Både smil og tårer i øynene er nesten garantert å dukke opp, og selv om mye av det historiske stoffet er velkjent, er det interessant å se det fra dette perspektivet. Filmen er riktignok på sitt mest engasjerende i scenene som dreier seg om Gaines’ personlige liv, sannsynligvis fordi det er lettere å relatere seg til, og fordi det er ukjent stoff. Det historiske aspektet er allikevel dominerende nok til at jeg ser for meg at denne filmen kommer til å bli vist i mange historietimer i årene som kommer.

Lee Daniels’ The Butler kan brukes både som drikkelek og pensumfilm, og er god nok til å underholde uansett.

Relaterte innlegg