Meny Lukk

Kosmorama: “Explanation For Everything” – Coming of age, samfunnsdebatt og sykkelturer i Budapest


Gábor Reisz satire Explanation For Everything er en coming of age-film om patriotisme, skam og å være hensynsløs i ulike forstander. Handlingen omgår attenåringen Abel, hans far Gyorgy og lærer Jakab- tre generasjoner ungarske menn.

Abel skal ta siste muntlige eksamen før sommer og skolefri. Foreldrene hans forventer at han pugger til eksamen og skal ha koll på de politiske utviklingene i inn- og utlandet. Men Abel sliter med å konsentrere seg om skole og vil heller henge med Janka, klassekameraten som han er forelska i. Janka er forelska i den liberale historielæreren Jakab. Jakab og Gyorgy har en gang hatt en mindre konflikt angående den politiske situasjonen i landet under et foreldremøte, noe Abel syns er flaut. Så etter Abel stryker eksamen med Jakab som sensor, ser han en mulighet til å redde seg selv som vil sette i gang en nasjonal mediestorm.

Filmen tar som sagt utgangspunkt i Abels valg og konsekvensene som vil følge, men består av ulike perspektiver fra de rundt han. Hendelsene tar plass i løpet av en uke og vi følger ukedagene ved hjelp av undertitler. Filmen er i overkant litt lang med sine to og en halv timer, noe man nok vil kjenne tynge litt på innlevelsen etter hvert. For selv om filmen har atmosfærisk musikk, fine sykkelturer i solnedgangen og en interessant diskurs, så hadde den ikke hatt vondt av å være enda litt mer konsentrert.

Likevel, så er Explanation For Everything en engasjerende film som setter spissen på samfunnsdebatt i lys av en grisk tabloid-kultur. Filmen er en interessant case av hvordan bagateller ofte kan blåses opp til større diskusjoner i polariserte samfunn med underliggende problemer, og gjør dette ved hjelp av sjanger-elementer fra coming of age.

"Explanation For Fverything" regissert av Gábor Reisz. Med: Gáspár Adonyi-Walsh, István Znamenák, András Rusznák, Rebeka Hatházi og Lilla Kizlinger. Land: Ungarn & Slovakia. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg