Meny Lukk

Kosmorama:”The Rapture” – Solid fransk debut om farer ved ensomhet


Lydia er en ung kvinne som tar rollen sin som jordmor på alvor, noe hun blir verdsatt for på jobb. Like etter at det blir slutt mellom Lydia og kjæresten, blir bestevenninen hennes, Salome, gravid. I en ensom tilstand har hun et one night stand med buss-sjåføren Milos. Lydia sliter med å la være å oppsøke Milos, selv om han har bedt hun om å stoppe. Så når Milos tilfeldigvis møter på Lydia med den nyfødte babyen til Salome, lar hun han tro at det er deres baby.

The Rapture er en solid filmdebut fra den franske filmskaperen Iris Kaltenbäck. Tidligere har hun kun lagd en kortfilm, noe som ikke skal kimses av, men som overrasker med tanke på den helhetlige kvaliteten til filmen. Handlingen er satt i Paris og vi ser de moderne skildringene som er typiske av storbyen, men i samspill med nydelige bilder av treer og parker som gir byen et friskt pust. Dette er ikke en sentral del av handlingen, men et imponerende tilskudd når resten av filmens elementer er på plass.

Også skuespillernes prestasjoner er imponerende. Hafsia Herzi er troverdig i rollen som den ensomme og ustabile Lydia, en karakter man vil frustrere seg over samtidig som man til tider vil sympatisere med. Alexis Manenti tilfredsstiller også som den utilgjengelige Milos, en mann det blir lett å føle med i løpet av filmen. Det er også en rekke scener i fødestua på sykehuset der Lydia jobber, hvor vi får servert de første øyeblikkene mellom ulike mødre og barn. Jeg syns disse fine og naturlige momentene gir tematikken i filmen enda mer dybde.

Totalt, så blir Iris Kaltenbäck debutfilm en urovekkende og spennende fortelling om ensomhet. Det blir brettet ut nok informasjon til at vi kan få innblikk i Lydias tankegang, som også blir våre irritasjonsmomenter. Karakterene føles ekte og moderne, noe vi kan takke manus for også. The Rapture passer inn i den moderne franske filmkulturen, samtidig som at den føles fersk og frisk. Jeg gleder meg til å se hva mer Iris Kaltenbäck vil skape!

"The Rapture" regissert av Iris Kaltenbäck. Med: Hafsia Herzi, Alexis Manenti og Nina Meurisse. Spilletid: 97 min. Land: Frankrike. Ikke satt dato for premiere eller aldersgrense.

Relaterte innlegg