Meny Lukk

“Life Itself” – Et stjernespekket rot

«Life Itself» er en vel ambisiøs og nokså pretensiøs film om familie og generasjoner. Man skulle tro at en film med stjerner som Oscar Isaac, Olivia Wilde, Antonio Banderas, Anette Benning og Mandy Patinkin er en umiddelbar suksess, men…

«This is Us»-serieskaper Dan Fogelman har gjort det store spranget i fra tv til storskjermen med melodramaet «Life Itself», et klisjéfylt rot som treffer på særdeles få punkter, og mest av alt føles som billig kiosklitteratur.

Filmen følger forskjellige par med forskjellige historier. Filmen handler om parene Will (Oscar Isaac) og Abby (Olivia Wilde), bosatt i New York, og de spanske turtelduene Javier (Sergio Peris-Mencheta) og Isabel (Laia Costa), som befinner seg i en kjærlighetstriangel med Javiers sjef, Saccione (Antonio Banderas). På et eller annet vis, uten å gi bort for mye av plottet, flettes deres historier sammen, gjennom vendinger og tragedier som ender opp med å være mer tragikomisk enn noe annet.

Det virker som budskapet i filmen er at ting kan skje totalt uforberedt, akkurat som livet selv, derav «Life itself». Hele filmen behandler deg som om du aldri har sett en film før. De mange vendepunktene som var ment for å være uforutsigbare ender opp med å være så forutsigbare at de kan sees på en mil avstand, som gjør filmopplevelsen frustrerende. Den pretensiøse dialogen hjelper heller ikke, ettersom filmen gjør et forsøk på å fortelles på en «hipp» måte, gjennom konstante referanser til langt bedre verk som Pulp Fiction. Det er nesten som filmskaperne tror denne typen film aldri har vært laget før, og melker denne idéen fullt ut.

Heldigvis er filmen pen å se på, og ingen gjør en dårlig jobb når det gjelder skuespillerprestasjonene. Det er godt å se Antonio Banderas i noe annet enn de mange b-actionfilmene han har pøset ut i det siste, og Oscar Isaac og Olivia Wilde har en flott kjemi sammen. Dessverre er ikke dette godt nok, når den gneldrende fortellerstemmen konstant skal minne deg på om hvor fin og unik filmen du ser på er (eller prøver å være). Den har riktig nok sine søte øyeblikk også, men filmen ender opp med å være totalt utroverdig grunnet alle «tilfeldighetene» som skjer.

«Life Itself» er den typen film som du kan sovne av til på Nrk3 midt på natta på en lørdag uten problemer. Den er siktet til eldre damer fikk jeg inntrykk av, som er helt greit men for meg ble det for dårlig. En film som er verdt å sjekke ut derimot er en film med samme tittel, en dokumentar om den legendariske filmkritikeren Roger Ebert.

Life Itself - regissert av Dan Fogelman; skrevet av Dan Fogelman; med Oscar Isaac, Olivia Wilde, Antonio Banderas Lengde: 1 t. 57 min. Land: USA. Aldersgrense: 15 år. Premiere: 09.11.18

Relaterte innlegg