Meny Lukk

«Little Men» – Sårt og fint om små menn

En familie på tre arver en leilighet i Brooklyn NY. Faren Brian (Greg Kinnear) er en aspirerende skuespiller, uten de helt store rollene eller inntektene, mens moren Kathy (Jennifer Ehle) klarer på sin side å forsørge familien sånn akkurat. Sønnen Jake (Theo Taplitz) er en litt skjør og litt sky gutt, som aller helst vil starte på kunstakademiet for å tegne.

I etasjen under leiligheten deres er en liten klesbutikk, drevet av Leonor (Paulina Garcia), som bor med sønnen Tony (Michael Barbieri). Forretningen går ikke akkurat så det suser, men takket være Brians far, som hun tidligere leide av, får hun leie for en svært gunstig pris.

Jake og Tony blir fort venner, og Little Men er egentlig deres historie. Mens Jake er lavmælt og litt veslevoksen, er Tony en rappkjefta, nesten hyperaktiv gutt.

Fryd og gammen. Men så skjer det at guttenes foreldre kommer på kant, fordi Jakes foreldre vil justere opp leia for klesbutikken. Leonor vet godt at hun ikke klarer å få endene til å møtes dersom dette skjer, mens Brian og Kathy på sin side trenger den ekstra inntekten. En tvers igjennom kjip konflikt for begge parter.
Guttene får også kjenne på den dårlige stemninga, og blir uheldige ofre for de voksnes krangel.

Krangel og konflikt, og hvordan de forskjellige karakterene hanskes med det er den røde tråden i filmen. Mens de voksne går inn og ut av angreps- og forsvarsposisjon, sårer hverandre og kjefter, uten at de i utgangspunktet vil hverandre noe vondt, blir de to guttene enda tettere.

Felles for de alle er at de blir nødt til å deale med ganske såre temaer, som hvem de er og hvordan de vil være. Og sårt er et nøkkelord her, for i stedet for å overdrive og blåse opp de store følelsene som er i sving her, spiller regissør Ira Sachs på det underdrevne og beskjedne.

Det hele føles desto mer virkelighetsnært, og mange av situasjonene karakterene befinner seg i, både de gode og vonde, føles velkjente. Særlig kanskje vennskapet mellom de to guttene tidlig i tenårene, samt pappa Brians munnhuggeri med Leonor fungerer helt utmerket, ikke minst takket være solid skuespill.

Little Men byr på store følelser i lavmælt innpakning, og rører både innom temaer som er veldig hyggelige, og veldig såre saker. Vennskap, konflikt og bittersøt realisme står på menyen, og hvis det høres bra ut så får du komme deg på kino!

 

Little Men - Regissert av Ira Sachs, skrevet av Ira Sachs og Mauricio Zacharias; Med Theo Taplitz, Michael Barbieri, Paulina García, Greg Kinnear, Jennifer Ehle; Nasjonalitet: USA. Lengde: 1 t. 25 min. Premiere: 31.03.17

Relaterte innlegg