Meny Lukk

«Macbeth» All hail Fassbender

Macbeth (Michael Fassbender), en hertug i Skottland, får høre en profeti av tre hekser om at han en dag vil bli konge av Skottland. Blindet av ambisjon og med sin manipulerende kone i ryggen, dreper Macbeth kongen og tar tronen selv. Han herjes av skyldfølelse og paranoia, og blir snart en tyrannisk hersker som tvinges til å begå flere og flere drap for å beskytte seg fra fiendskap og mistenksomhet. Blodbadet og påfølgende borgerkrig tar Macbeth og Lady Macbeth (Marion Cottilard) inn i en verden av arroganse, galskap og død.

Macbeth er William Shakespares korteste tragedie. Filmen virker å være tro mot skuespillet, og styres mest av dialogen mellom karakterene. Aksenten og dialogen kan være vanskelig å følge med på, spesielt dersom du ikke er kjent med historien fra tidligere. Heldigvis er den godt tekstet, som gjør det lettere for Shakespeare-amatører (som meg selv) å følge med på dialogen.

Karakterene i Macbeth er veldig interessante. Karaktertrekk som egoisme, paranoia, apati er vanskelig å finne i filmer i like stort omfang som i Macbeth. Dette kan gjøre det vanskelig å sympatisere med hovedkarakterene og dermed klare å holde oppmerksomheten i nesten to timer.

Fassbenders skuespillerpresentasjon gjør Macbeth levende og spiller så bra at bare han gjør filmen verdt å se. Marion Cottilard og resten av skuespillerensemblet gjør virkelig sterke, overbevisende roller og er noe av det beste ved filmen.

Macbeth har fantastisk kinematografi. Stemningen i bildene er kald og hard og viser et tøft miljø i Skottland. Man kan nærmest føle vinden i ansiktet og sjøsmaken i munnen. Det er en dyster stemning gjennom filmen som bekreftes av en fabelaktig musikk. Locationvalg og scenografien gjør at det hele føles autentisk ut. De gode filmtekniske valgene er nok det som vil skille denne filmversjonen av Macbeth fra de utallige andre. Filmen er god, men det er et eller annet som gjør at man sitter igjen med en følelse av at noe mangler. Derimot er det en film som henger igjen i tankene en stund etterpå og gnager.

La deg bergta av vidunderlige bilder, stemningsfull musikk og Michael Fassbender. Bare dette gjør Macbeth verdt å se.


Macbeth – Regissert av Justin Kurzel; skrevet av Jacob Koskoff, Micheal Lesslie og Todd Louiso; med Micheal Fassbender, Marion Cotillard.  
Spilletid: 1 t. 53 min. Land: Storbritannia. Premiere: 25. desember 2015. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg