Meny Lukk

McQueens oppgjør med slaveriet

12 Years a Slave  – Regi: Steve McQueen – New Regency Pictures / Plan B Entertainment m.fl. – 2 t. 14 min

Oscar-nominerte Chiwetel Ejiofor som Solomon Northup.
Oscar-nominerte Chiwetel Ejiofor som Solomon Northup.

Om regissøren
Den engelske regissøren Steve McQueen må ikke forveksles med den amerikanske Hollywood-stjernen ved samme navn. McQueen har bakgrunn som visuell kunstner innen gallerifilm og lignende. Hans eksperimenterende stil var synlig i hans to første spillefilmer, Hunger (2008) og Shame (2011).

Handling
Filmen er basert på selvbiografien til Solomon Northup, en fri afro-amerikaner på 1840-tallet som ble kidnappet og solgt som slave. Den skildrer hans tolv harde år på forskjellige plantasjer, og viser brutaliteten og lidelsen det bærer med seg. Han blir kjent med andre slaver, blant annet Patsey (Lupito Nyong’o), som blir misbrukt av slaveeieren Epps (Michael Fassbender). Filmen skildrer i stor grad volden og torturen i slaveholdet.

Skremmende bilde av slaveriet
Dette er en sterk historie, og den fortelles på en overbevisende og dyktig måte. Det er blitt ymtet frampå at 12 Years a Slave er et “Oscar bait”. Det kan være det samme, hvem liker vel ikke et godt, historisk drama? Grenada-briten McQueen maler et skremmende bilde av en mørk del av amerikansk historie. John Ridleys manus er godt, men overrasker ikke noe særlig. Rent stilmessig er filmen mindre spennende og eksperimentell enn McQueens tidligere filmer. På en annen side; McQueen viser seg som en allsidig regissør som mestrer forskjellige sjangre og fortellinger.

Skuespillerensemblet
Chiwetel Ejiofor overbeviser i den bærende hovedrollen som Solomon Northup. På veien møter han på en drøss med bikarakterer spilt av store skuespillernavn. McQueens bromance, Michael Fassbender, spiller den nådeløse slavedriveren Epps. Fassbender og McQueen viser seg nok en gang å være en suksesskominasjon. Vi møter også Benedict Cumberbatch, Michael Kenneth Williams (Omar fra The Wire) og produsent Brad Pitt i en litt for engleaktig rolle. Paul Dano bør kanskje høre typecast-alarmen ringe, når han også i denne filmen spiller en raring med psykopatiske trekk.

12 Years a Slave er en smertefull film med sterke voldsscener og triste skjebner. Filmen oppleves en smule oppskriftsmessig, men McQueen leverer likevel et bunnsolid historisk drama om slavetiden, en fæl periode som fortjener en filmatisering av denne kvaliteten.

Relaterte innlegg