Meny Lukk

«Meet the Censors» – Usensurert om sensur

[usr 3.5]

Meet the Censors er et annerledes forsøk på å kommentere bruk av sensur i media. Der man vanligvis møter de som blir sensurert, møter vi her de hvis jobb det er å sensurere på vegne av sine respektive stater. Filmskaperen møter ledere for diverse aviser, statlige publisitetsorganer og religiøse ledere som alle får mulighet til å forklare hvorfor de sensurerer informasjon og hvilke temaer de anser som upassende. Det er en interessant vinkling på debatten omkring sensur som dessverre bare fungerer sånn halvveis.

Håvard Fossums dokumentar er som en løk; den har flere lag. Ytterst har vi Fossums voiceover på nydelig, usensurert engelsk med hint av Tromsødialekt. Kommentaren står i ganske sterk kontrast til de alvorlige temaene og seriøse diskusjoner om sensur i noen av verdens farligste land for journalister. Det er nesten så man blir litt bekymret på hans vegne når han sier at Kinas omskrivning av store historiske hendelser er «some advanced shit». Kommentarene er delvis grunnen til at jeg syntes filmen var litt vanskelig å se. Det er uten tvil ment som et filter mellom alvorlige tema og seeren, men det blir nesten litt for useriøst for min del.

Neste lag er diskusjonene og intervjuene som foregår under Fossums kommentarer. Det er rett og slett imponerende mengder arbeid som har gått med til å lage Meet the Censors. De har reist til blant annet Iran, Kina, USA, India og Sudan for å intervjue og undersøke bruk av sensur. Fossum klarer å holde det profesjonelt og respektfullt selv i situasjoner hvor han åpenbart er uenig. Han sier tidlig at han gjerne vil gi de som sensurer en real sjanse til å forklare seg, og det gjør han. Hvorvidt de er spesielt overbevisende, er en helt annen sak. Som seer fra et land som Norge, så er det interessant å se hvordan sensuren foregår. Vi får blant annet se en sensurvisning i India hvor et knippe mennesker sitter i en sal og ser filmer og vurderer hva som er ok («Fuck» og «Asshole» var visstnok innafor) og hva som må kuttes («Motherfucker» var derimot ikke greit).

Under det laget ligger det jeg synes er aller mest interessant ved Meet the Censors. Hele veien gjennom filmen stiller jeg meg de samme spørsmålene. Hva slags informasjon er det man egentlig sitter igjen med etter å ha snakket med profesjonelle sensorer? De som lever livet sitt og bruker det til å sensurere andres verk for livsfarlige regimer? Kan man stole på noe som helst av det som blir sagt i Meet the Censors når alle som snakker er undersåtter for, i noen tilfeller, totalitære stater? Det er verdt å se Meet the Censors bare for å kunne gjøre seg opp en mening om det.

Meet the Censors - Regi og manus av Håvard Fossum. Med Håvard Fossum. Spilletid: 1t 40 min. Land: Norge. Går på BIFF. Norgespremiere: 18.03.2020. 

Relaterte innlegg