Meny Lukk

«Min nabo Totoro» – Ikon tilbake på lerretet

Nå skal atter en gang Studio Ghiblis maskotfigur ut i norske kinosaler for å underholde store og små. Mange har kanskje sett denne filmen før, det er tross alt en av de mest kjente japanske animasjonsfilmene.

Hvis jeg skulle fortelle hva filmen handler om for de som ikke har sett den ennå, så hadde jeg sagt at den ikke handler om så mye. Eller, den handler om to søstre (Satsuki og Mei) som flytter til landsbygda med faren sin, moren er syk og ligger på sykehuset. Disse to søstrene er begeistret for deres nye hjem og finner stadig nye overnaturlige ting som bor rundt huset deres. Deriblant Totoro, en diger bamse/kattelignende skapning som er skogens vokter. Mer er det egentlig ikke til filmen. Dette betyr allikevel ikke at dette automatisk er en dårlig film, nei det er den langt unna.

Filmen følger barnas fantasier og eventyr, derfor blir øyeblikk og deres opplevelser i sentrum av historien. Selv om handlingen er minimal klarer den fremdeles å engasjere i løpet av hele spilletiden, som forøvrig er 1 time og 26 minutter. Det er heller ikke vanskelig å forlate denne filmen i et godhumør.

Mitt største spørsmål er derimot ikke om filmen er god eller ikke, men hvorfor du skal se den på kino. Det virker ikke som at dette er en ny restaurert utgave, lydmiksen ser ut til å være den samme og bildet har ikke endret seg. Dette er en relansering for å vise den på kino. Men hva er forskjellen på å se den hjemme på tv-en fremfor i en kinosal?

For meg er det noe særegent ved å se filmer man liker på kino, bildet er stort, lyden er fyldig og du kan fullt og helt forsvinne inn i kinoopplevelsen. Men filmen er fremdeles ikke spektakulær, det er ingen popcornfaktor som gjør at denne filmen får sitt fulle potensiale ut. Selv om det er enkelte scener som var verdt å se i så store bilder, som når Totoro flyr rundt i luften mens Mei og Satsuki holder seg fast i ham. Dessuten får du et klarere bilde på hvor diger Totoro faktisk er. Men er det nok? Kanskje ikke for alle. Jeg tror relanseringen fokuserer mer på det sosiale, dette er en fin anledning for en vennegjeng eller en familie for å se et godt stykke film som de kan ha glede av i felleskap.

Og filmen er god, så hvis du ikke har sett den før anbefales den på det varmeste. Spesielt nå som du kan se den på kino.

 

Min nabo Totoro - Regissert og skrevet av Hayao Miyazaki,
med; Noriko Hidaka,Chika Sakamoto og Shigesato Itoi. Lengde 1 t 26 min. Nasjonalitet: Japan.
Premiere: 04. 11. 16 både norsk og original tale

Relaterte innlegg