Meny Lukk

Oscarprognosen 2021: Beste kvinnelige Hoved- og Birolle!

De to kvinnelige kategoriene er i år fylt opp med en rekke interessante figurer og 10 flotte skuespillere. Jonas er forvirret over utvalget i birollekategorien, imens Peder ikke kan få nok av Viola Davis. Hvem som kommer til å vinne har begge likevel sterke meninger om, så sjekk ut hvorfor!


Beste Kvinnelige Birolle

PEDER: Å spå hvem som vinner årets pris for beste kvinnelige birolle synes jeg er veldig vanskelig. Jeg har ikke sett Borat 2, så Maria Bakalovas opptreden er det ikke mye jeg kan si stort om, utenom at hun allerede har vunnet en rekke mindre priser allerede. Glenn Close er i den morsomme situasjonen hvor hun er nominert for en Oscar og en Razzie for samme opptreden. For dem som ikke allerede vet så er Razzie-prisen, eller The Golden Raspberry Awards, en parodi på Oscarutdelingen, som i stedet belønner det aller dårligste filmindustrien har å tilby. Glenn Close har med andre ord en svært liten sjanse for å vinne.

De det virkelig står imellom i år er nok Olivia Colman for The Father og Amanda Seyfried for Mank. Jeg synes det er vanskelig å skille stort mellom dem ettersom jeg er lite imponert av begge opptredenene, men om den ender opp hos en av dem, som jeg tror den gjør, blir jeg uansett ikke fornøyd.

Yuh-jung Youn som den sjarmerende bestemoren i Minari er min soleklare favoritt blant årets nominerte. Det er sjeldent en opptreden klarer å røre meg skikkelig, men Yuh-jung Youn fikk meg til å gråte som en foss den siste halvdelen av Minari. Hun er sjarmerende, morsom og fanger på helt nydelig vis kjærligheten en bestemor har for sine barnebarn, selv om hun ikke alltid får den i gjengjeld. Dessverre har akademiet sjeldent vist seg å være glad i å velge opptredener som ikke er på engelsk, så denne ryker nok for Yuh-jung Youn.

Håper vinner: Yuh-jung Youn (Minari).

Tror vinner: Amanda Seyfried (Mank) eller Olivia Colman (The Father).

JONAS: Eg har null peiling på kven som kjem til å vinne denne kategorien. Få av rollene her verkar eigentleg som Oscarpris-verdig opptredener, men som typ 4/5-nominasjon som hadde liten sannsynlegheit for å vinne. Glenn Close og Olivia Coleman har begge vunne statuar tidlegare (Close ei handfull), så det er jo lett å peike ut dei som favorittar, men sidan Hillbilly Elegy verkar som ein av årets absolutt verste filmar stillar eg meg tvilsam til det. Coleman gjer ein god jobb i The Father, men ho vart milevis forbigått av Anthony Hopkins. Det kan likevel godt hende at akademiet lenar mot å gje ho ein nummer to på bok.

Minari var fin nok den, og bestemora frå filmen (Youn Yuh-jung) visar at ho i det minste kan spele ei frekk og freidig gammal kvinne. Eg ser likevel ikkje at ho i røynsla kan ta prisen vekk frå verken Coleman, Seyfried eller Close. Amanda Seyfried i si relativt lille rolle frå Mank stjal i grunnen sjovet i kvar enkelt scene ho var i. Personleg står eg å håpar på at Maria Bakalova rundlurar alle og fer vekk med prisen. Ho er rett og slett berre hysterisk morosam i Borat 2. Eg står med Peder i å anta at det vart nok enten Seyfried eller Coleman som tek prisen, men kven av dei aner eg verkeleg ikkje.

Håpar at vinn: Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm).

Kjem att vinne: Amanda Seyfried (Mank)? Eller kanskje Olivia Coleman (The Father)?


Beste Krinnelige Hovedrolle

PEDER: Her er det for meg ikke et spørsmål engang om hvem som fortjener Oscaren. Viola Davis i Ma Rainey’s Black Bottom er helt ugjenkjennelig, og har virkelig transformert seg selv og blitt sangerinnen Ma Rainey. Dette er selvfølgelig mye takket være filmens fantastiske bruk av sminke (som den for øvrig og er nominert for, og som den fortjener å vinne), men Viola Davis sitt skuespill er også virkelig fenomenalt. Hun har en helt unik tilstedeværelse som tar over og stjeler hver eneste scene hun er i. Scenene hvor Davis og Chadwick Boseman spiller mot hverandre er en fryd å være vitne til, og må rett og slett bare oppleves.

Om Oscaren går til Viola Davis eller ikke er jeg ikke så altfor sikker på. Hennes sterkeste motstander står nok i Andra Day sin opptreden i The United States v. Billie Holiday. Andra Day har allerede vunnet en Golden Globe for hennes opptreden, og som man kan se fra tidligere år er det ofte at Oscaren følger på. The United States v. Billie Holiday som en helhetlig film derimot har blitt fullstendig slaktet av kritikerne, så jeg er ikke så sikker på om den ender opp hos Andra Day heller.

Til slutt har vi Frances McDormand som ifølge kritikerne har gitt en fantastisk opptreden i Nomadland. Personlig er jeg ikke like begeistret, og synes hennes karakter for det meste var nokså kjedelig, både takket være manuset, men og McDormand sin opptreden. Nå skal det sies at jeg er ikke superfan av Nomadland generelt, noe kritikerne er, så jeg blir ikke overrasket om McDormand stikker av med seieren, selv om jeg selvfølgelig blir skuffet.

Håper og tror vinner: Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom).

JONAS: Eg har berre sett to av filmane, og kanskje eg skulle ha sett opptredenane til dei andre tre skodespelarane, men det er nok uansett Frances McDormand som vinn. Eg har ikkje særleg mykje å seie om McDormand ettersom ho har eit andletsuttrykk i heile filmen, og det er gørr keisamt. Mulligan vart til tider litt mykje, men Promising Young Woman lid diverre av problem utanfor hovudrolla si kontroll. Eg tykkjer Mulligan gjorde ein sjukt bra jobb med det materiale ho vart gjeven. Ho speler nokon i ubalanse på eit fabelaktig vis. Satsar på ho vinn, men det er sterkt tvilsamt.

Håpar at vinn: Carey Mulligan (Promising Young Woman).

Kjem att vinne: Frances McDormand (Nomadland).

Relaterte innlegg