Meny Lukk

Oscarprognosen 2021: Beste mannlige Bi- og Hovedrolle!

Me fyrar laus med ein av dei større kategoriane tidleg, nemleg beste mannlege hovudrolle og beste mannlege birolle. Fjoråret gjekk som kjend til Joaquin Phoenix og Brad Pitt, to veldig kvite menn. I år har feltet endra seg, der akademiet har bestemt seg for å gje nominasjonar til eit litt meir variert utval av etnisitetar. For fyrste gong er under halvparten av dei nominerte av europeisk opphav. Riz Ahmed er fyrste muslim nominert til beste hovudrolle, og likeins er Steven Yeun fyrste korean-amerikaner – alle vel fortent, og her kjem kvifor:


Beste Mannlege Birolle

PEDER: Årets kategori for beste mannlige birolle er proppfull med fantastiske opptredener. Med unntak av Sacha Baron Cohen, som jeg virkelig ikke forstår hvorfor er blitt nominert, er det ingen av de andre nominerte jeg ikke unner seieren. Leslie Odom Jr og Paul Raci er fantastisk gode begge to i One Night in Miami og Sound of Metal, men det er likevel opptredenene i Judas and the Black Messiah som har imponert meg aller mest.

Lakeith Stanfield og Daniel Kaluuya spiller begge karakterer som er basert på virkelige personer, og de virkelig er karakterene de framstiller. Å være vitne til Stanfield som FBI-informanten Bill O’Neal er som å se på OL i skuespill, da han spiller en person som på mange måter også spiller skuespill. Han fanger også den indre konflikten O’Neal hadde med seg selv og usikkerheten i hans egne handlinger på utrolig godt vis.

Daniel Kaluuya som borgerrettighetsforkjemperen Fred Hampton er også hypnotiserende å se på. Mange av de inspirerende og tankevekkende talene han har under filmen er gåsehud verdig, og Kaluuya har virkelig klart å etterligne akkurat hvordan Hampton faktisk snakket. Det hjelper også både Kaluuya og Stanfield at de begge ligner helt vanvittig mye på personene de fremstiller.

Jeg er noe skuffet over at Stanfield ikke ble nominert for mannlige hovedrolle, da han klart og tydelig er hovedrollen i Judas and the Black Messiah, fordi han har virkelig gitt en Oscar-verdig opptreden. Daniel Kaluuya er likevel min favoritt og jeg tror han står godt an til å vinne.

Håper og tror vinner: Daniel Kaluuya

JONAS: Det er veldig sterk konkurranse i feltet for beste birolle, der ein har tre veldig sterke nykommarar i båe Paul Raci, Lakeith Stanfield og Leslie Odom Jr. Sasha Baron Cohen har, som Peder nemna, ingenting å gjere her saman med desse fire. Og igjen, som Peder sa, er det merkverdig at Stanfield er i denne kategorien, og ikkje i hovudrolle.

Eg tykkjer at laupet hovudsakleg står imellom dei to Judas and the Black Messiah-rollene, dei er eit steg foran alle dei andre i mine auge. Stanfield framstiller rollefiguren sin med ein fantastisk miks av paranoia og frustrasjon, medan Kaluuya har leverer nokon av dei sterkaste monologane på film i nyleg tid. Eg har vanskeleg å seie kva for ein av dei eg to eg personleg likar best, men Stanfield trekk i mi bok det lengste strået. Samstundes stikk nok Kaluuya vekk med prisen.

Håpar at vinn: Lakeith Stanfield

Kjem att vinne: Daniel Kaluuya


Beste Mannlege Hovudrolle

PEDER: Årets nominasjoner for beste mannlige hovedrolle er i likhet med birolle kategorien full av gode opptredener. Jeg ville ikke sagt at alle her fortjener seieren, både Anthony Hopkins og Gary Oldman sine nominasjoner føles mer som en slags anerkjennelse av veteranene enn deres faktiske opptredener (i mine øyne i hvert fall), men de tre gjenstående nominerte har alle gitt opptredener som fortjener en eventuell seier.

I tillegg til å begge ha gitt Oscar-verdige opptredener, skaper både Steven Yeun og Riz Ahmed historie med deres nominasjoner. Steven Yeun som den første asiatisk-amerikanske skuespilleren til å noensinne være nominert i kategorien, og Riz Ahmed som den første muslimen.

Skuespilleren jeg mener fortjener Oscarstatuen aller mest derimot er Chadwick Boseman, for hans fabelaktige opptreden i Ma Rainey’s Black Bottom. Her spiller han en entusiastisk jazztrompetist som en gang på 1920-tallet sliter med å bli tatt seriøst av sine kolleger når han drømmer om å en dag slå igjennom som en stor artist. Personlig var jeg ikke utrolig begeistret over filmen i sin helhet, men Boseman sin opptreden er så hinsides god at det er umulig å ikke bli imponert.

Samtidig som dette er en av Chadwick Bosemans klart beste opptredener i hans karriere, ble det dessverre også hans siste, da han i midten av 2020 dessverre gikk bort altfor ung. Dette er selvfølgelig ikke en grunn i seg selv til at han fortjener prisen, hans opptreden er mer enn nok, men det er en grunn til at han mest sannsynlig kommer til å få den. Dette er akademiets «siste sjanse»til å gi han en Oscar, og jeg tror de er såpass redde for å ta seg dårlig ut at han fort får den.

Selv om han hadde vært i livet ville den fortsatt vært velfortjent.

Håper og tror vinner: Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom)

JONAS: No har eg ikkje faktisk sjølv satt av tida til å få sett Ma Rainey’s Black Bottom, men frå det eg har høyrt, og det faktum at mannen nyleg døydde av kreft, så er det lite tvil om at Chadwick Boseman kjem til å vinne beste mannlege hovudrolle. Personleg, blant dei filmane eg sjølv har sett, er det nok Riz Ahmed som imponerte meg mest, medan Gary Oldman gjer ei skikkeleg bra opptreden, til tross av at han eigentleg berre er sengeliggjande heile filmen. Litt usikkar på kven av dei to eg helst vil vinne, men Ahmed var jo ganske kul med bleka hår då.

Håpar at vinn: Riz Ahmed

Kjem att vinne: Chadwick Boseman

Relaterte innlegg