Meny Lukk

Oscarprognosen 2021: Beste regi og beste film!

Siste dag av prognosen, i natt går det av stabelen. Hollywood skal samlast, i trass med ein pandemi, for å dele ut nokre gule statuetter. For Jonas og Peder gjenstår dei to mest spanande kategoriane, nemleg beste spelefilm og beste regi, som du sikkert veit er også to av dei mest prestisjerike prisane. Me er klår for å sitje opp heile natta, og her er kva me håpar at vinner film og regi!


Beste Regi

PEDER: Det er alltid interessant når en film blir nominert i beste regi kategorien, men ikke beste film. Denne situasjonen ser vi i år i Thomas Vinterberg sin nominasjon for hans regi av Et Glass Til, selv om filmen dessverre ikke er nominert til beste film. Personlig synes jeg den fortjener det langt mer enn flere av de som er nominert, men mer om det snart. Thomas Vinterberg fortjener helt klart denne prisen, men jeg tviler sterkt på at han får den. Beste regi og beste film går som oftest hånd i hånd, så om en film først vinner for beste regi kan man som oftest vedde mye på at den også stikker av med beste film prisen (vi så dette sist i fjor da Parasite vant begge prisene).

Jeg tror da denne prisen fort går til David Fincher, noe jeg ikke vil bli direkte skuffet over heller. Hans regi i Mank er merkbar og oser av stil. Det er tydelig at han virkelig har brent mye for prosjektet, som hans avdøde far og skrev manuset til. Det faktum at Mank og handler om «gamle Hollywood» og gir mye hyllest til den delen av filmhistorien, tror jeg og er sett nokså positivt på av akademiet. Fincher har ingen Oscar statuer fra før av, noe mange kanskje vil bli overrasket over, og selv om Mank kanskje ikke er hans aller beste film kan det fort skje at han vinner for denne, nesten som en anerkjennelse av hans tidligere filmer.

Håper vinner: Thomas Vinterberg (Et Glass Til).

Tror vinner: David Fincher (Mank).

JONAS: Som Peder ynskjer eg at Thomas Vinterberg og Et Glass Til kjem å stjel vekk prisen for beste regi, i trass med at det er nokså usannsynleg :(. Eg er veldig einig med han i at det er god sjanse for at Fincher får prisen; det er ein bra regissert film, og den er jo om Hollywood. Likevel vart det nok Chloe Zhao og Nomadland som vart lønna for deira keisame og sikre framstilling av ørkenens USA. Vinner Vinterberg eller Fincher vart eg ganske glad, men det er nok berre ein draum.

Håpar at vinn: Thomas Vinterberg (Et Glass Til).

Kjem att vinne: Chloe Zhao (Nomadland).


Beste Film

PEDER: Jeg har allerede nevnt hvordan disse prisene ofte går hånd i hånd, så at jeg tror Mank fort ender opp med å stikke av med seieren her også er kanskje ingen overraskelse. Likevel er ikke Mank filmen jeg synes fortjener seieren, og om min spådom om at Fincher vinner for regi ender opp med å være feil, og prisen heller går til Vinterberg, blir vinneren av beste film kategorien plutselig litt verre å skulle spå.

Først må jeg bare nevne at det faktum at The Trial of the Chicago 7 er nominert i denne kategorien framfor Et Glass Til er helt tragisk. Chicago 7 er kanskje ikke en helt forferdelig film, men i forhold til Et Glass Til er de virkelig i to forskjellige ligaer. Et Glass Til oser av originalitet som Chicago 7 bare kan drømme om, og dette er helt klart årets «snub». Kanskje akademiet rett og slett bare vil unngå å gi beste film prisen til en internasjonal film to år på rad, men her har de faktisk driti på draget.

Når det er sagt så håper jeg at årets pris for beste film går til Judas and the Black Messiah. Om man ikke har rukket å se filmen enda så er det bare å finne muligheten så fort som mulig. Judas and the Black Messiah har nemlig alt; To av årets klarest beste opptredener fra Lakeith Stanfield og Daniel Kaluuya, et manus som er helt perfekt i dens skildring av virkelige personer, stilsikker og tydelig regi fra Shaka King som av en eller annen grunn ikke er nominert og et helt fantastisk lydspor som også er snytt en nominasjon. Ikke nok med at dette er en helt hinsides bra film, den er også utrolig viktig. Filmen tar for seg hvordan FBI på 60-tallet jobbet hardt med å undertrykke afro-amerikanere, og etter alt som skjedde i 2020 kunne ikke denne filmen ha valgt et bedre tidspunkt å komme ut.

Derfor har jeg også en liten tro på at Judas and the Black Messiah kanskje kan klare å ta seieren, selv om Mank stiller med betraktelig større sjanse for å faktisk vinne.

Håper vinner: Judas and the Black Messiah (Shaka King)

Tror vinner: Mank (David Fincher)

JONAS: Borat Subsequent Moviefilm fekk diverre ingen nominasjon for beste spelefilm. Derfor kan eg satse på at Sound of Metal eller Mank vinn. Dei er begge bra, og fortener det, sjølv om eg ser ikkje ei verd der Sound of Metal vinn. Mank er meir realistisk, ettersom Hollywood elskar Hollywood, men i røynsla elskar dei americana meir enn Hollywood, så det vart nok naturfilmen og Frances McDormands pisse-i-bøtte-film, Nomadland som vinn. Promising Young Woman har ein liten sjanse berre på grunn av at den fremmar eit (til tider) bra bodskap, sjansane er likevel små. Trist men sannt, så står det mellom Nomadland og Trial of the Chicago Seven, kanskje dei to absolutt mest keisame filmane som er nominert.

Håpar at vinn: Sound of Metal (Darius Marder)? Eller Mank (David Fincher), er litt usikker.

Kjem att vinne: Nomadland (Chloe Zhao)

Relaterte innlegg