Meny Lukk

«Radiokameratene» – Det holder å se traileren

[usr 1]

En sjarmerende dokumentar med lite handling og manglende konflikt.  

«Radiokameratene» er en sjarmerende dokumentar som tar for seg produksjonen av radiokanalen Bygderadioen Vest i Søre Sunnmøre. I 2011 ble slukkingen av FM-nettet vedtatt i stortinget og det førte til at FM-radio ble overlatt til lokale radiostasjoner i 2017. Dokumentaren viser guttene bak Bygderadioen Vest som står på for å prøve å overleve på FM-radio, selv om de fleste radiostasjoner har gått over til DAB-radio.

Den sjarmerende dokumentaren representerer mye av det norske samfunnet. Radiostasjonen Bygderadioen Vest blir i stor grad drevet av dugnadsarbeid og lokale bidrag, og er et godt eksempel på norsk kultur. Norske naturlandskap er i tillegg en stor del av dokumentaren. På godt og vondt dominerer naturbilder skjermen i den en time lange dokumentaren. Det som derimot er lite representert i dokumentaren er minoriteter og andre nasjonaliteter. Dette på tross av at over 15% av befolkningen i Søre Sunnmøre er av innvandrerbakgrunn, ifølge Møre og Romsdal fylkeskommune.

Som en dokumentar om radio er trolig målgruppen den eldre delen av befolkningen. Som en ung person som har hatt svært få interaksjoner med radio, var det lite i filmen som appellerte til meg. Selv om dokumentaren var både morsom og sjarmerende, var det lite informasjon om selve konflikten i dokumentaren. Forskjellen på FM- og DAB-radio ble aldri tatt opp, noe som gjorde at jeg måtte finne ut av forskjellen på egenhånd. I tillegg var det ubesvarte spørsmål om hvorfor de som driver Bygderadioen Vest absolutt ikke ville gå over til DAB-radio.

Dokumentaren hadde sitt eneste høydepunkt da guttene prøvde å kjøre over en haug med snø. Mangel på spenning og konflikt fører til at tilskueren blir tatt med hjem til bestefar, enten man vil eller ikke. Ubesvarte spørsmål og mange fine, men irrelevante naturbilder skapte en følelse av forvirring i den korte dokumentaren som verken hadde en spenningskurve eller en konklusjon. Dokumentaren avslutter med bilder av landskap som skaper en fin sirkelkomposisjon som er total irrelevant for plotet.

Radiokameratene
- Regi og manus av Ingrid Ese. Spilletid: 1t 8 min. Land: Norge. Norgespremiere: 16.10.2020.
Aldersgrense: Tillatt for alle.

Relaterte innlegg