Meny Lukk

Ramaskrik – Dag 3

Laurdag, og siste fulle festivaldag for Truls og Nathaniel har vore ein fylt med norsk skrekkfilm, creature features og ein klassikar frå 90-talet. Ramaskrik har levert eit fantastisk opplegg i år, og vi i Jump Cut gler oss allereie til å returnere til Oppdal neste gong denne herlege festivalen blir arrangert. Takk for oss!

Marerittet (2022) – regi av Kjersti Helen Rasmussen

Då det sto oppført ei hemmeleg visning på programmet vart interessa til meg og min felles skribent Truls satt på spiss. Ein lovnad om at vi skulle få sjå noko vi aldri hadde sett før var også med på å tirre nysgjerrigheita enda meir, og vi stilte oss opp i ei lang kø med mange spente festivalgåarar. Filmen vi fekk sjå var ein rykande ny psykologisk grøssar som utforskar dei uhyggelege sidene ved søvnforstyrringar.

Regissør Kjersti Helen Rasmussen og skodespelar Herman Tømmeraas tok turen saman med produsent Einar Loftesnes for å presentere denne interessante filmen om eit ungt par som kjøper ei dødsbu dei vil pusse opp for seg sjølv. Dette går skjærer seg når Mona (spelt av Eili Harboe) byrjar å oppleve ubehagelege draumar og søvngåing som påverkar livet hennar på ein måte ho helst kunne vore forutan.

Filmen tek stad i Bergen, noko som er forfriskande å sjå då mykje norskprodusert for tida tek stad i Oslo og omland. Det verkar på både produsent og regissør som om dei vil halde fram med produksjon av sjangerfilm på vestlandet, noko eg personleg er veldig fan av, og som løfta akkurat denne filmen litt i mi bok.

Marerittet tek tydeleg inspirasjon frå Rosemary’s Baby (1968), med eit lite hint av A Nightmare on Elm Street (1984) i visse delar. Dette kler handlinga i filmen godt, og resultatet blir ein overraskande fornøyeleg skrekkfilm.

Skriven av Nathaniel Gjerde Hovland

[Trailer kommer]


I Know What You Did Last Summer (1997) – regi av Jim Gillespie

Til tross for at de bringer inn nye og hotte skrekkfilmer fra hele verden så er ikke alt på programmet nytt. Ramaskrik har alltid noen gamle klassikere gjemt under ermet og i år kjørte de 25 års jubileum på 1997 klassikeren I Know What You Did Last Summer.

Slasherfilmen følger en vennegjeng som med et uhell kjører på en tilfeldig person. I et paranoid forsøk på å ikke ødelegge fremtiden sin så dumper de liket i sjøen. Når Julie returnerer etter et år borte på skole kommer hun hjem til et brev, og på lappen i brevet står det: I Know What You Did Last Summer. Den sprukne vennegjengen må nå jobbe sammen når en gal morder er etter dem.

Jeg var usikker på om jeg faktisk hadde sett denne filmen før, men når de klassiske scene kom frem en etter en innså jeg kjapt at dette var en film jeg hadde sett i barndommen.

I Know What You Did Last Summer skriker 90-tallet og dette er en god ting. Personlig så tror jeg du skal lete lenge etter en skrekkfilm som er mer morsom å se en denne. En film som passer alle anledninger, spesielt Ramaskrik

Skrevet av Truls Hustad


Vikingulven (2022) – regi av Stig Svendsen

Etter å ha vist klipp frå filmen under fjorårets festival, er endeleg Vikingulven festivalaktuell. Regissør Stig Svendsen presenterer filmen for eit spent festivalpublikum saman med manusforfattar Espen Aukan. Den blir presentert som Noregs første varulvfilm, noko som er spennande nok i seg sjølv.

Filmen tek stad i den fiksjonelle småbygda Nybo, der Thale Berg og mor si er tilflyttarar frå Oslo. Skumle ting byrjar brått å skje då ei jente blir sakna etter eit mistenkt dyreangrep. Dette verkar kanskje som ei vag beskriving av filmen, men det blir for det beste då denne bør opplevast sjølv.

Vikingulven ver ei positiv overrasking for min del då den stilte med eit moro konsept, svært bra spesialeffektar og mykje blod. Denne blandinga fører til ein film som er moro å følgje med på for folk med interessefelt innanfor ein av desse ingrediensane. Det verkar som om filmen gjer akkurat det den prøvar på, så den får skryt av meg for det.

Skriven av Nathaniel Gjerde Hovland


Hatching (2022) – regi av Hanna Bergholm

En av filmfestivalers største gleder er å få se nye og spennende konsept, fra land man kanskje ikke ser så mye film i fra. Ramaskrik er ikke et unntak med det brede programmet i år. En av disse spennende og nytenkende utenlandske filmene er Hatching! Finske Hatching var å finne på Ramaskrik 2022 og den ble presentert av noen av de som stod bak.

I et sosialt media perfekt hjem med en influencer mor følger vi 12 år gamle Tinja. En kveld finner Tinja et egg ute i skogen som hun er fast bestemt på å klekke ut. Egget viser seg å ikke være et vanlig fugleegg når det vokser til en utrolig størrelse. Er det egentlig lurt å klekke ut et monster blant en familie som knekker sammen bak internettfasaden?

Den Finske kreasjonen vekket min interesse enormt og jeg må innrømme at jeg ble positivt overrasket. Det geniale designet kombinert med nytenkende filmskaping ror denne filmen godt inn. Hatching er en film mange vil ha glede av når den kommer til norske kinoer om ikke så altfor lenge.

Skrevet av Truls Hustad

Relaterte innlegg