Meny Lukk

«Sameblod» – En vakker fortelling fra en tragisk fortid

 

Den prisbelønte festivalfavoritten Sameblod, er en svensk, norsk og dansk samarbeidsproduksjon hvor vi møter den samiske tenåringsjenta Elle-Marja og lillesøsteren hennes. Handlingen er satt i Lappland på 30-tallet, hvor Elle-Marja sliter i hverdagen på grunn av behandlingen samene blir utsatt for av den svenske befolkningen. Det hele tipper over når hun og søsteren blir sendt til kostskole, hvor deres praktisering av samisk kultur blir straffet og sett ned på. Elle-Marja velger derfor å distansere seg fra sin kulturarv. Filmen går så ut på hvordan hun gjør dette og hvilke følger det får.

Filmen er en rørende, men tragisk virkelighetsnær historie om plikt, kulturforskjeller, skam, rasisme og det å finne seg selv. Sameblod skildrer rasismen og urettferdighetene samene ble utsatt for på en daglig basis, noe som gjorde seeropplevelsen ekstra sterk. Godt skuespill med samiske skuespillere gjør historien engasjerende og troverdig. Karakterene har dybde og forholdene mellom dem er komplekse og emosjonelle. Med smart bruk av locations, setdesign og kostymer med høy produksjonsverdi, selger filmskaperne oss en overbevisende illusjon av Sverige på 1930-tallet. Kinematografien er vakker, virkningsfull og bidrar til en fin stil som gjør filmen til en fryd for øyet. Rent filmatisk og dramaturgisk er Sameblod en juvel i samisk filmhistorie, så man kan bare håpe at den inspirerer framveksten av flere samiske historier og filmskapere. Samekulturen og dens historie er et interessant tema med utallige historier som kan fortelles, så det er bare å sette i gang.

Sameblod er en film alle bør se, for det første fordi det er en fantastisk film. For det andre er samene og storsamfunnets behandling av dem en del av historien og kulturarven vår, og derfor noe alle burde ha greie på. Sist, men ikke minst så tar filmen opp temaer som fortsatt er aktuelle i dag også, som for eksempel problemer rundt kulturforskjeller, som fortsatt preger samfunnet vårt. Sameblod er en film du ikke vil gå glipp av.

Sameblod - Skrevet og regissert av Amanda Kernell, med; Hanna Alström, Lene Cecilia Sparrok, Anders Berg. Spilletid: 1 t 50 min. Nasjonalitet: Sverige, Norge, Danmark.

 

Relaterte innlegg