Meny Lukk

«Snowden» – God historie, lite spenning

Filmer som er basert på virkelige hendelser har ofte en tendens til å virke ekstra bra. Min teori for at mange opplever det sånn er fordi folk flest har lave forventninger til virkeligheten. Vi tror ikke kule og spennende underdog-historier skjer på ekte. Så når vi ser en film som forteller en moderat spennende historie, vil den automatisk virke bedre når vi sitter og er mind-blown over det faktum at det vi ser faktisk har skjedd.
Snowden er en dramatisering av de sanne begivenhetene rundt Edward Snowdens legendariske blottleggelse av NSAs (National Security Agency, USA) ulovlige overvåkning av privatpersoner over hele verden. Filmen er regissert av den kjente, prisbelønte og kontroversielle Oliver Stone.

Året er 2013, og vi følger Edward Snowdens møte med dokumentarfilmskaperen Laura Poitras, en spaltist og en reporter fra det britiske nyhetsgiganten The Guardian. Fra Snowdens gjemmested på et hotellrom i Hong Kong, tar han oss med tilbake til 2004, da han først ble involvert med CIA og forteller hele sin historie fram til hans oppdagelse av NSAs hemmeligheter, og videre til sin flukt til Kina.

Hovedrollen er ypperlig spilt av Joseph Gordon-Levitt, som i denne rollen gir uttrykk for Snowdens indre konflikter i det han gradvis avdekker nettovervåkningens skremmende potensialer. Når han ikke er på jobb må han vedlikeholde det sjanglende forholdet sitt med kjæresten, Lindsay, spilt av Shailene Woodley. Kjemien mellom Gordon-Levitt og Woodley er på plass, og forholdet deres bringer litt mer følelser inn i historien. Gjennom fortellingen er det flere kjente fjes som dukker opp blant castet, som for eksempel Nicolas Cage, Rhys Ifans og Zachary Quinto og alle leverer solide fremførelser som er med på å styrke filmens kvalitet.

Dessverre er ikke Snowden veldig spennende. Så om du kommer inn i salen i håp om å få se en nervepirrende thriller, så har du kommet til feil sted. Spenningskurven er relativt flat, helt fram til det nærmer seg slutten, når han skal stjele bevisene for NSAs overvåkning (dette er for øvrig ikke en spoiler, men historie, om det skulle være noen tvil). Det som er typisk med filmer basert på virkelige hendelser, er at hvis man er interessert nok til å gå og se filmen, så vet man gjerne hvordan det ender. Så selv på spenningshøydepunktet vil man ikke bite negler, for vi vet på forhånd at han klarer å lekke filene.

Om man ikke har tunga rett i munnen, så kan det være enkelt å bli forvirret av alle de interne amerikanske forkortelsene (CIA, NSA osv.) og den tekniske hacker-sjargongen som er morsmålet i store deler av filmen. Men filmskaperne er bevisst på dette, så viktige momenter, som for eksempel NSA-skandalen blir forklart flere ganger og illustrert med stilige animasjoner, så det er fullt mulig å henge med.

Greia er at Snowden er interessant. Det er en god måte å lære om Snowden-saken, enten man er spesielt interessert eller bare er nysgjerrig på hva som skjedde. Personlig hadde jeg nesten ingen kjennskap til saken før jeg så filmen, utenom det som står i den første paragrafen på Wikipedia-siden.  Etterpå føler jeg meg opplyst og skremt over hva folk er i stand til å få til med overvåkning over internett. I tillegg er jeg imponert over Edward Snowden og offeret han gjorde i sannheten og rettferdighetens navn. Å lære om ofrene han gjorde til fordel for folks privatliv, var oppriktig inspirerende.

For å summere vil jeg si at til å smykke seg med action og drama taggene på IMDb-siden sin, er Snowden en ganske treig og tam film. Godt skuespill og inspirerende temaer gjør det allikevel til en dugelig filmopplevelse. Filmen er et effektivt redskap for å formidle en interessant og høyaktuell historie fra vår egen virkelighet og nåtid. Folk som er interesserte i saken og temaene den berører, vil antagelig få mye ut av å se filmen. Og alle som vil ha seg en reality check på omfatningen av nettovervåkning, men ikke gidder å lese om det, kan enkelt få det via Snowden.


Snowden - Regissert av Oliver Stone; skrevet av Kieran Fitzgerald, Oliver Stone, Luke Harding og Anatoly Kucherena; med Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage. Spilletid: 2 t. 14 min. Land: USA. Premiere: 30.09.2016. Aldersgrense: 6 år

Relaterte innlegg