Meny Lukk

“Sovekupé nr 6” – Enemies tog lovers

En finsk arkeologistudent, Laura, tar toget nordover fra Moskva for å se 10000 år gamle helleristninger i Murmansk. Hun mener at ved å forstå fortiden vil man bedre kunne forstå nåtiden og fortiden. I Moskva etterlater hun en kjæreste som er for opptatt med å være en ‘socialite’ til å være med henne på tur. På toget møter hun derimot Ljoha, på mange måter en arketypisk russisk gruvearbeider; han drikker seg stupfull på vodka allerede første kveld i den delte sovekupéen. Togturen viser seg å være reisen fra et liv til et annet. “Sovekupé nr 6” blander veifilmen med et enemies-to-lovers-narrativ med stor suksess.

Filmen er i hovedsak filmet på ekte russiske tog, og det er helt klart en fordel for filmens inntrykk. Det er mildt klaustrofobisk, spesielt i filmens første halvdel når Laura gjør gjentatte, fåfengte forsøk på å unngå den fulle Ljoha. Blandet med 90-tallets grålige og duse farger glir man lett inn i filmens realisme. Det er lett å engasjere seg i historien når den er så gjennomført og konsekvent, godt laget, selv om den ved jevne mellomrom mister litt futtet. Det er en saktegående film, og det fungerer generelt godt, men innimellom er det altså i meste laget.

Noe av det som er aller mest engasjerende i Sovekupé nr 6 er karakterene. De er helt pinsomt ordinære folk – halvengasjerte i sitt eget liv og uten noen helt klare mål. Skuespillet er subtilt og ekstremt godt. Spesielt Seidi Haarla gjør en fantastisk rolle som Laura, en ekstremt ensom og mildt forvirret dame mellom to forhold og mellom to ulike liv. Det er en emosjonelt avansert film å spille i, da karakterene hele tiden balanserer på linen mellom venner og uvenner, men hovedrolleinnehaverne får det til å se lett ut.

Sovekupé nr 6 er et deilig innblikk i formasjonen av vennskap og kjærlighet mesterlig produsert. Den er lettfordøyelig og likandes, men dog til tider litt saktegående. Heldigvis er skuespillet mer enn nok for å gjøre opp for det, og jeg skulle gjerne tilbragt noen dager til på et tog mot Murmansk med Laura og Ljoha.

“Sovekupé nr 6” (org. “Hytti nro 6”), regissert av Juho Kuosmanen. Med: Seidi Haarla og Yuriy Borisov. Spilletid: 1 t og 47 min. Land: Finland. Premiere: 25.12.21.

Relaterte innlegg