Meny Lukk

“The Banshees of Inisherin” – McDonagh slår til igjen!


Martin McDonagh er aktuell med en ny slager, denne gangen tar han oss med ut på en liten irsk øy på 20-tallet. Etter den mye omtalte “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” er det mange som holder pusten for McDonaghs nyeste prosjekt. Regissøren som i min mening aldri bommer, har teamet opp med gamle kamerater fra “In Bruges”, for enda en mørk komedie.

På ei lita øy utenfor det irske fastlandet bor det en håndfull mennesker. Her kjenner alle hverandre og dagene går stille for seg. Med lite utenom det vanlige som skjer blir det mye oppmerksomhet når Pádraic Súilleabháin (Colin Farrell) møter opp på puben uten sin faste drikkekamerat Colm Doherty (Brendan Gleeson). For Colm har ingen interesse i å henge med Pádraic, noe sistnevnte ikke makter å forstå. Duoens eviglange oppskværing blir hele øyas og filmens blikkpunkt.

I “Banshees of Inisherin” får vi et tilbakeblikk til motsetningen Rey og Ken fra In Bruges, satt til mellomkrigstiden. Igjen spiller Farrell en korttenkt, uvettug, men følsom kar, opp mot Gleesons kloke og dypsindige karakter. Her som In Bruges byr dette på en dynamikk som byr opp til lett humring og tilfredsstilte smil.

McDonagh er en mester i å gi oss en følelse av tid og sted. Det tar ikke lange tida før vi har satt oss inn i stemninga på den enkle øya. En som skal ta mye av fortjenesten for dette er hodet bak musikken, Carter Burwell. Komponisten som kanskje er meste kjent for sitt fruktbare samarbeid med Coen-brødrene har også jobbet tett med McDonagh på de fleste av hans filmer. I Banshees of Inisherin kjenner vi igjen stilen hans fra første musikkstrekk, hvor balansen mellom det litt nifse og underlige i underlagsmusikken formidler øyas molefonkne atmosfære.

Med særs få aktører blei det fort tydelig at skuespillerprestasjonene måtte sitte for at filmen skulle underholde. Og det gjorde den. I et hav av flotte opptredener vil jeg dra frem Barry Keoghan som portretterer øyas syndebukk. Med en svær skrue løs er Keoghans karakter virkelig en fallem for et ungt skuespillertalent. Til tross for dette stråler Irlenderen i rollen. I stedet for å falle under det typiske klisjéfulle bilde ofte assosiert med gjentagende komiske innslag, vever Keoghan rollen fint inn i handlingen.

Selv om det fortsatt er lenge til filmen når en kinosal nær deg, er det fortsatt lov å glede seg. For filmen er absolutt verdt å telle ned dagene til. Banshees of Inisherin byr på latter, refleksjon og reflektert latter med sin komiske situasjon når to voksne menn blir uvenner.

The Banshees of Inisherin. 2022. Regissert av Martin McDonagh. Med: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan og Pat Shortt. Spilletid: 1t 49min.  Land: England/Irland.

Relaterte innlegg