Meny Lukk

Stødig Hunger Games uten dødsleker

The Hunger Games: Mockingjay Part 1 – Regi: Francis Lawrence – Lionsgate / Color Force – 2 t. 2 min.

mocking jay

Slutten av The Hunger Games: Catching Fire (2013) tydet på at store endringer var i vente for Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence). I Mockingjay Part 1 tar vi opp tråden akkurat hvor forgjengeren slutter, og åpner et nytt kapittel i Hunger Games-historien.

Kantniss sliter med traumer etter å ha deltatt i intet mindre enn to dødsleker. Hun ble reddet for å være et symbol for opprøret, mens Peeta (Josh Hutcherson) ble etterlatt. Dette er bare toppen av isberget av problemer Katniss møter når hun våkner i District 13, som kjemper en innbitt kamp mot The Capitol.

Det vi har her er altså en Hunger Games-film, helt uten hunger games. For oss som har lest bøkene vil det selvsagt ikke komme som en overraskelse, men for andre vil jeg se for meg at det kan være svært forfriskende. Det ville ha vært vanskelig å få konseptet til å føles nytt og spennende en tredje gang. I denne filmen ligger fokuset heldigvis mer på en nasjon i opprør, og et folk som har fått nok. Selv om disse tingene kanskje ikke blir utforsket så altfor godt får vi heldigvis et litt mer dypdykk i karakteren Katniss, hva det er som driver henne og hennes usikkerhet. At Jennifer Lawrence er en dyktig skuespiller er knapt nok noe nytt, og her får hun heldigvis litt tid til å bedre definere karakteren sin.

Jeg krangler fremdeles litt med meg selv om hvorvidt det var en god idé eller ikke å dele siste bok i serien opp i to filmer. På en side så sørger det for at filmen får nettopp den tiden den trenger til å ikke bare fortelle historien via rotete actionsekvenser som i de to forrige filmene, men også via dialog. På en annen side så er det flere av scenene som virker litt unødvendige, selv om de kanskje er med og bygger opp til en eksplosiv avslutning av serien. Det blir også introdusert en rekke nye karakterer (rundt 10 stykker) med Natalie Dormer (Game of Thrones) som regissøren Cressida i spissen. Jeg skulle godt ha likt å se disse, da spesielt Dormer, få litt mer spilletid og litt mer utvikling.

Det vil bli spennende å se hvordan regissør Francis Lawrence har tenkt å knytte alt sammen opp i neste film, for så langt sliter Mockingjay part 1 med de samme problemene som boka har. Jeg greier ikke helt å kjøpe nasjonen Panem, teknologien slik den blir fremstilt, eller trekantdramaet som utspiller seg mellom Katniss, Peeta og Gale (Liam Hemsworth). Likevel har Francis Lawrence maktet å skape en stødig film som tar serien i en ny retning.

Relaterte innlegg