Meny Lukk

«Ut av Intet» – Hevnthriller eller emosjonelt drama?

Ut av Intet er en tysk film regissert, produsert og skrevet av Fatih Akin. Dette er ikke hans første møte med fremstilling av tyrkere i Tyskland på film. Noen vil nesten si at det er hans spesialitet. Denne gangen har hatt fått med den utrolige Diane Kruger og laget en spenningsfylt og hjerteskjærende film.

Handlingen er delt i tre distinkte akter, separert av en svart skjerm. Første delen, ved navnet Familien, handler om Katja (Diane Kruger) og hennes mann og barn før attentatet som kostet de to sistnevnte livet. Denne delen tar også for seg tiden mellom hendelsen og rettsaken. Det er her man får det hjerteskjærende innblikket i hvordan det må føles å miste noen man elsker. Kruger briljerer og setter alle andre i skyggen hele første akt. Vi følger henne gjennom diverse stadier av smerten som følger med tap av familien. Hennes rivende skuespill gjør det vanskelig å ikke føle med henne.

Del to av filmen er kalt Rettferdighet, og omhandler sakens fremgang i retten. Her møter vi en meget sympatisk advokat (Denis Moschitto), som jobber for Katja. I denne akten er det hans tur til å stjele the spotlight. Eller i alle fall dele med advokaten på motsatt side av saken. Her er nemlig Johannes Krisch klar til å forsvare gjerningsmennene til sitt siste åndedrag. Han gjør en utmerket jobb som en sleip advokat som får blodet mitt til å koke. Filmen går deretter i del 3, og det er her den går fra nokså rørende drama til en spenningsfilm.

Del 3 er den delen jeg vil anse som svakest i hele filmen. Hittil har det blitt vist rå følelser og sorg. Å følge dette opp med action kan virke litt brått og upassende. Samtidig kan andre mene dette er oppfriskningen filmen trengte. Spenningen bygger seg veldig i denne akten, men shaky-cam action tar meg ut av hva som ellers er en velskutt film.

Rent teknisk er det svært lite å klage på. Filmen benytter seg ofte av nærbilder, spesielt i de to første aktene. Det er ikke tilfeldig at det er her både Kruger og Moschitto får skinne gjennom. I scener med kun Katja, spesielt i første akt, ser vi ofte bruk av telefoto linser. Dette skaper kontrast mellom henne og bakgrunnen og får henne til å se ut som om hun ikke hører hjemme blant sine omgivelser. I tredje akt går filmen til mer bruk av bevegelig kamera, med POV skudd blant annet. Dette medfører mangel av muligheter til å vise detaljer i skuespillet og minker derfor den emosjonelle kraften filmen har.

«Ut av Intet» er en sterk film, og ikke akkurat den mest passende starten på min Valentine’s Day. Den viser såre temaer på en direkte måte og holder lite tilbake. Den tar oss gjennom frustrasjoner og vansker til en mor som nettopp har mistet alt. Dessverre faller den bittelitt mot slutten og endrer tonen noe. Alt i alt er dette en film som er avhengig av gode skuespillere og alle leverer på den fronten. En film som er verdt å se hvis man ikke er redd for å bli litt nedpå resten av dagen.

Ut av Intet - Regissert av Fatih Akin, skrevet av Fatih Akin; Med:  Diane Kruger, Denis Moschitto, Samia Muriel Chancrin og Johannes Krisch; Spilletid: 1 t 40 min; Nasjonalitet: Tyskland; Premiere: 16.02.2018

Relaterte innlegg