Meny Lukk

«Vaiana» – Et stilllehavseventyr fra Disney

Moana, nei vent, Vaiana (fordi av en eller annen grunn må navn oversettes) er det nyeste innskuddet i Disneyfamilien. Historien foregår på en stillehavsøy hvor Vaiana, høvdingens datter, føler en merkelig tiltrekning til havet. Dessverre for Vaiana har hennes far bestemt at ingen i stammen får reise forbi revet som omringer øya. Dette, sammen med hennes arverett som øyas neste høvding gjør drømmen om havet uoppnåelig, helt til en forbannelse råtner avlingene og minker fiskebestanden. I håp om å redde folket sitt må Vaiana trosse sin fars vilje og sette kursen ut mot havet.

Noe som ofte er et kjennetegn ved moderne Disneyfilmer som ikke er i samarbeid med Pixar er at plottet for seg selv ikke er noe å skrive hjem om, men at det fortelles på en fornøyelig måte (Big Hero 6, Tangled, Prinsessen og Frosken). Dette er også tilfellet med Vaiana. Det er ikke akkurat vanskelig å forutsi hva som kommer til å hende, men det betyr ikke at filmen ikke er engasjerende. Først og fremst er stjernen av showet omgivelsene, polynesisk kultur og natur er noe man ikke ofte får sett på film, spesielt ikke fra Disney. Bortsett fra omgivelsene er også filmmusikken og historien selv inspirert Polynesia. Fortellingen baserer seg på folkeeventyr fra området, om guder og halvguder, levende øyer og gigantiske krabber. På sett og vis kan en trekke sammenligninger med Min Bror Bjørnen, som gjorde mye av det samme med inuitkultur.

På den norskdubbede utgaven av filmen er ikke akkurat besetningen stjernespekket, men alle gjør en stort sett god jobb, både med dialog og sang. Når vi prater om sang, så spiller forresten Bjørn Eidsvåg en rolle i filmen og som vi alle vet er det største problemet med alle andre filmer mangel på Bjørn Eidsvåg.

Det er intet mindre enn 4 regissører som har regissert Vaiana, alle med tidligere erfaring og de gjør en ganske god jobb her, men ingenting som skiller seg særlig ut i det departementet. Utenom det er filmen er pen å se på, men som vanlig tilbyr ikke 3D utgaven noe annet enn røde merker på nesa etter brillene.

Selv om det var interessant å få innblikk i en fremmed kultur gjennom myter og musikk mangler filmen den emosjonelle vekten man finner i en Pixarfilm eller den sterke tematikken fra en film som Zootopia (ugh, Zootropolis). Det ser ikke ut til at Vaiana kommer til å nå Frozens popularitet og det skyldes kanskje mangelen på «Let it Go», men kvalitetsmessig den ikke langt unna. Begge er underholdende men støtter seg på mye av de samme kvalitetene. Når det er sagt så kommer nok fans av Frozen til å finne glede i også denne filmen.

Disippelen - Regissert og skrevet av Ron Clements og John Musker, med; Dwayne Johnson, Alan Tudyk, Auli'i Cravalho. Lengde: 1 t 57 m. Land: USA. Premiere: 03.02.17. Aldersgrense: 6 år.

Relaterte innlegg