Meny Lukk

Vekas Straumetips – “Oslo”

Oslo er en HBO-originalt politisk drama, regissert av Bartlett Sher. Den baserer seg på sann historie om Oslo freds avtalene mellom Israel og Palestinas frigjørings Organisasjon. Etter 50 år med krig ser det ille ut i Israel/Palestina konflikten. Fortellingen vises gjennom det norske ekteparet som risikerte karriere og fengsel ved å tilrettelegge for freds samtaler mellom partene, da dette ikke går gjennom offisielle kanaler. Vi får se hvordan de må navigere de internasjonale reglene, konflikten mellom de to landene og hemmeligheten til møtene. Norge er stjerna i en film som er for verden.

Filmen var flink til å fokusere på konflikten mellom de to landene. Nøytraliteten til konflikten ga den rom til å vise ønsket om å skape fred, framfor å vise hvilken side som er rett eller begått de ondeste krigs aktene. Dette fører til en god følelse av gjengivelse til hvordan situasjonen var, og skaper en autentisitet av filmens fremvisning av hendelsen. Dette er en bra egenskap da den er basert på en sann historie. Skuespillerne var gode til å vise fram hvordan karakterene stod i et politisk spill mellom hverandre. Et godt eksempel på dette er når Terje (spilt av Andrew Scott) skal overbevise Yossi Beilin (spilt av Itzik Cohen) til å ta del i Oslo freds diskusjonene. Skuespillet viser de små nyansene som vises når de sier ting med underliggende meninger. Særlig Itzik Cohen og Salim Dau (spiller Ahmed Qurei) sin opptreden i Oslo gjorde det politiske spillet overbevisende. Den visuelle kvaliteten mellom scenene kan være veldig varierende igjennom filmen også, der noen scener er nydelig oppstilt og andre kan virke manglede eller forstyrrende, som en gul tint når de er i Israel.

Denne filmen er veldig spennende, da den klarer å få fram alt som står på spill og intensiteten i konflikten. Det føles heller ikke som en hedring til Norge eller selvtilfredsstillelse for nordmenn som hjelper til å beholde seriøsiteten. Om du er glad i politisk drama, historisk film eller en god drama-film vil jeg sterkt anbefale denne HBO-originalen. Oslo tar for seg temaer som krig og diskriminering, så om det kan være vanskelig vil jeg ikke anbefale denne filmen. Historien filmen er basert på er veldig viktig å lære om.

Om du interesserer deg for verdenspolitikk, historie eller situasjonen i Midtøsten, er denne filmen en god kilde for å lære mer om det. Oslo kan kanskje være litt for voksen for unge å forstå, da den krever forkunnskap om Palestina konflikten.

Oslo - Regi av Bartlett Sher. Manus av J.T. Rogers Med: Ruth Wilson og Andrew Scott. Land: USA. Spilletid: 1t 57m. Tilgjengeleg for strauming på HBO.

Relaterte innlegg