Meny Lukk

Vekas Strøymetips – 22/03/17

Frå Netflix: Rick and Morty (Dan Harmon, Justin Roiland, 2013-)

I 2013 kom geniene Dan Harmon (Community) og Justin Roiland (Adventure Time with Finn & Jake) ut av det blå med animasjonssuksessen Rick and Morty. Serien viste en form for absurd, men smart humor, kreativ og selvbevisst skriving at den burde få godt etablerte animasjonsgiganter som The Simpsons, Family Guy og South Park til å skjelve i buksene. Serien er inspirert av, og en syk vri på Back to the Future, der Morty sammen med vitenskapsmannen og bestefaren Rick, drar ut på interdimensjonelle og utenomjordiske eventyr.

Med Ricks hjemmelagde romskip og interdimensjonelle portalåpner er det bokstavelig talt ingen grenser for hva som kan skje: De utforsker alternative universer, sloss med utenomjordiske byråkrater og besøker en fornøyelsespark inni kroppen til en død uteligger, bare for å ta noen eksempler. Det hele tar sted mens Rick er påvirket av sin alkoholisme og Morty av sitt posttraumatiske stressyndrom. På sidelinjen kjemper Mortys foreldre for å opprettholde deres sjanglende ekteskap, mens storesøsteren strever for å bli populær. Episodene er oftest inspirert av og/eller en hyllest til klassiske sci-fi-verker og pop-kultur generelt. Det utrolig drøye og barnslige kolliderer med intelligent humor og skriving, noe som resulterer i en serie de fleste kan ha det moro med. Skaperne har også en forkjærlighet for improvisasjon, som gir oss en usensurert tilgang til deres syke fantasi, hvilket må oppleves og ikke kan beskrives. I tillegg har Rick and Morty plenty av kjendiser i gjesteroller som Keith David, Jemaine Clement, Jordan Peele, Jim Rash og mange flere.

Fire år senere er det fortsatt bare 2 sesonger på til sammen 21 episoder på 20ish minutter, så det er en smal sak for nye fans å hive seg på. Tredje sesong er like rundt hjørnet, og selv om ventetidene mellom sesongene har vært lange så blir fansens tålmodighet belønnet med usammenliknbar kvalitet. Jeg kan seriøst ikke komme på EN episode som er middelmådig, alle er en varierende grad hysterisk, selv når jeg nå ser det for fjerde gang. Begge sesongene av Rick and Morty er på Netflix nå og det finnes ikke ord for hvor sterkt jeg anbefaler det.

  • Johan Nordal Børstad

 

Frå HBO: Rango (Gore Verbinski, 2011)

Johan sitt innlegg gav meg lysta til å dobla opp med anbefaling av animasjon denne veka, og då var det ingen tvil om at denne perla nyleg lagt til på HBO Nordic måtte framhevast. Rango er lett ein av regissør Gore Verbinski sine to beste filmar (konkurransen for topplaseringa er jamn mellom denne og den fyrste Pirates of the Caribbean-filmen), og omtrent garantert den beste Johnny Depp-hovudrolla sidan 2007 (eg har ikkje sett Mortdecai). Den vann faktisk Oscar for beste animasjonsfilm året den kom ut – noko som overraska meg å finna ut fyrst no! Vel fortent spør du meg.

Filmen handlar om kameleonen Rango, som dett av eigarane sitt flyttelass på veg gjennom Mojaveørkenen. Etter mykje panikk og eit nydeleg vink til Fear and Loathing in Las Vegas gjev han seg i veg inn i ørkenen på leit etter vatn. Der finn han byen Dirt, ein klassisk ville-vesten-type by med allslags ørkendyr som innbyggarar. For å passe inn lata han som han er meir tøff cowboy enn sensitivt kjæledyr med kjærleik for skodespel, noko som kjapt viklar han inn i trøbbel. Byen har nemleg på mystisk vis gått tom for vatn, og Rango blir satt på saka.

Rango er eit vakkert, fargerikt eventyr med perfekt balanse mellom god, tullete slap-stick humor og storslagne actionscener. Det er ein klassisk western som tar stor glede i å tippe hatten til filmar både av same sjanger og andre, samtidig som den skapar sin eigen identitet. Animasjonsstilen følast framleis fresh samanlikna med dei fleste Hollywoodproduksjona, og stemmeprestasjonane er verkeleg spot on. For å gjere det beste ut av den korte tida dei hadde Depp tilgjengeleg, samla nemleg Verbinski alle skodespelarane i same rom for å spela inn stemmene. I staden for vanleg høgtlesing i eit studio spelte dei ut mange av scenene på ordentleg, noko som skapa ein heilt unik energi. Alt summert saman gjer Rango ein av dei beste westernfilmane (ikkje berre innanfor animasjon) på lang tid.

  • Kristian Kvamsøe

Relaterte innlegg