Meny Lukk

12. Canada – “The Sweet Hereafter”

For den tolvte utgaven av «Jorden rundt på 80 filmer» tar vi turen til Canada, og Atom Egoyans The Sweet Hereafter.

The Sweet Hereafter (1997) er en canadisk dramafilm skrevet og regissert av Atom Egoyan og er basert på boken med samme navn av Russell Banks. Filmen ble satt på tredje plass ved Toronto International Film Festival sin liste over «Top 10 Canadian Films of All Time». «The Sweet Hereafter» fikk også to Oscar-nominasjoner for beste regissør og beste filmatisering. Selv om filmen ikke blir regnet som en kassasuksess vant den syv Genie Award priser og tre priser fra Cannes Film Festival.

Filmen tar for seg hendelsene før og etter en tragisk bussulykke i byen Sam Dent, Canada, som fører til at 14 barn dør. Advokaten Mitchell Stephens, spilt av Ian Holm (The Lord of the Rings som Bilbo Baggins), kommer til byen for å overbevise bussjåføren og foreldrene til barna ombord bussen om å anlegge et gruppesøksmål. Samtidig som hendelsene i byen utspiller seg, får man et innblikk senere i livet til Mitchell Stephens og hans dårlige forhold til sin russmissbrukende datter.

Mitchell Stephens ønske om å samle de pårørende, avdekker raskt underliggende familieproblemer og hindringer. Disse problemstillingene gjør saken mer innviklet enn man først skulle trodd. Filmen er basert på en amerikansk bok, men adaptsjonen representerer fortsatt den canadiske kulturen godt gjennom omgivelser og karakterer. “The Sweet Hereafter” fremstiller ettervirkningene av barnas død i byen, samtidig som hvordan sorgen må settets til side under gruppesøksmålet for å prøve å rettferdiggjøre tapet til menneskene i byen. Karakterene i filmen må balansere sorg, empati og fornuft for å prøve å gjøre det rette valget for dem selv og familien deres.  

Filmen er en klassisk dramafilm med familieproblemer og konflikter som gjør den til en god familiefilm. «The Sweet Hereafter» tar opp både moralske problemstillinger og skildrer sorg og empati på en måte som får seeren til å reflektere over egne valg.

The Sweet Hereafter (1997) – Regi og manus: Atom Egoyan Spilletid: 1t 52 min. Aldersgrense: 11 år. Ego Film Arts

Relaterte innlegg