Meny Lukk

15. Danmark – I Kina spiser de hund

Hvad laver du? Vi har landet i Danmark, og neste film ut er I Kina spiser de hund. En fortelling om en mann som får livet sitt snudd på hodet, og i stor grad spiller på dramatikk i hverdagens realisme fremfor det overdådige. Dansk film er ofte kjent for å bygge på akkurat dette, realisme, og I Kina spiser de hund er intet unntak.

Hvor setter du grensene for dine moralske dilemma? Stakkarslige Arvid gir pengene sine til veldedighet, som er starten på røft farvann. Det baller på seg, og han havner igjen og igjen i situasjoner som er verre enn den forrige, uten at det antydes at han har noen forståelse for hva som egentlig skjer rundt han. Det hjelper ikke Arvid at hans bror Harald har et moralsk kompass på helt andre siden av skalaen enn han selv. Harald pøser på med oppdrag som gang på gang drar Arvid lengre og lengre ut av det som føles riktig. Rundt hvert hjørne lurer nye og ukjente hendelsesforløp, og Arvid sitter fint i smørja han delvis har bidratt med å føre seg selv inn i.

Grotesk, karakteristisk og morsom. Humoren er mørk, og dukker opp på uventede steder, og det er nettopp dette som gjør den så bra. Selv om handlingen i seg selv føles komplett urealistisk, nesten parodisk, sitter jeg igjen med følelsen av å ha vært med på et vaskeekte eventyr. Filmen får deg til å tenke over valgene du tar i livet, men kanskje ikke på måten du forventer. Det er en og en halv time med moralsk preken, men en preken du gjerne helst ikke ville vært foruten.

Etter en fantastisk avslutning sitter jeg igjen med følelsen av å ha opplevd enda en god, dansk spillefilm. Og det har jeg virkelig, for dette er dansk film på noe av sitt beste. Dette er en film som ikke skal snakkes om, bare oppleves for alt den er verdt. En forklaring ville ikke vært god nok. Velkommen til Danmark!

I Kina spiser de hund – Regi: Lasse Spang Olsen. Manus: Anders Thomas Jensen. Med: Kim Bodnia, Dejan Cukic, Nicolai Lie Kaas. Land: Danmark. Produsert av Steen Herdel og Michael Brask.

Relaterte innlegg