Meny Lukk

24. Taiwan – A Brighter Summer Day

Før jeg satte tenna i det fire timers mesterverket som er A Brighter summer Day, måtte jeg gjøre ørlite «research». Jeg hadde nemlig veldig lite forkunnskap om Taiwan, men visste at Taiwans historie var sentral for å forstå filmen. Dette var det lille jeg trengte og kanskje du trenger å vite om Taiwan hvis du skal se filmen: I 1949 flykta en god del nasjonalister fra Kina til Taiwan, hovedsakelig Taipei. Nå som det er overstått kan vi snakke om filmen!

Filmen fra 1991 er skrevet og regissert av Edward Yang. Den er inspirert av og delvis basert på tilstandene i Taipei på 60-tallet. Yang som selv vokste opp i Taipei på den tiden ønsket å lage en film om hverdagen deres under en opprørt tid. Filmen han endte opp med å lage heter A Brighter Summer Day og er en fantastisk sammensatt film med nydelige bilder som forteller en trist historie.

I gjennom filmen følger vi hovedsakelig gutten Xiao Si’r i hans hverdag. Han går på kveldsskole I Taipei hvor flere av studentene er med i voldelige gjenger. Xiao Si’r er egentlig en mønsterelev, men blir mer og mer involvert gjengmiljøet. Interessant nok er det ikke bare Xiao Si’r sin hverdag vi blir introdusert til. Med sine fire timer skildrer Yang en rekke karakterer og deres forhold til hverandre grundig. For eksempel får vi forklart den innviklet konflikten mellom gjengene i byen uten at det blir overveldende. Lengden på filmen gir rom nok til å forme et bilde av samfunnet i Taipei i perioden, uten at det blir for komplisert eller langtekkelig.

Tankene jeg sitter igjen med etter A Brighter Summer Day er vanskelig å sette ord på. Lengden på filmen virket overveldende, men etter hvert som jeg kom inn i filmen tenkte jeg ikke over det lenger. Summen av alle handlingene og hendelsene gir et helhetlig inntrykk av et Taipei uten mål og mening. Noe jeg tror var Edward Yang håpet på å oppnå. En kortere versjon hadde ikke vært mulig.

A Brighter Summer Day - Regi: Edward Yang. Manus: Hung Hung, Lai Ming-tang, Edward Yang, Alex Yang. Med: Chang Chen, Lisa Yang, Chang Kuo-Chu, Elaine Jin, Wang Chuan, Chang Han. Land: Taiwan. År: 1991 Spilletid: 3t 57m

Relaterte innlegg