Meny Lukk

“Ali & Ava” – En ny sjanse på kjærlighet


Ali og Ava er en sjarmerende og realistisk film om hvordan det fortsatt den dag i dag ligger mye stigma rundt mennesker med innvandrerbakgrunn. Filmen handler om Ali og Ava, tro det eller ei, og mer spesifikt deres forhold til hverandre. Ali er en innvandrer. Det blir ikke spesifisert fra hvor, og det er heller ikke relevant til fortellingen. Det relevante er stigmaet som han opplever. Sønnen til Ava virker for eksempel veldig fordomsfull og aggressiv mot Ali, og han beskriver humoristisk at han i enkelte områder blir kastet stein på.

En film som dette fortjenes å diskuteres på en skikkelig måte, spesielt med tanke på tematikken filmen har som fokus. Det er en film om hvordan en må holde en fasade til sin egen familie samtidig som en ønsker å bli glad i noen som er omringet av mennesker som er veldig imot det. Med dette sagt, er selve filmen til tider ganske trivelig og morsom.

Det som gjør denne kjærlighetshistorien mer spesiell er at Ava er en bestemor. Ali er ikke ung selv, men han har ingen barn, noe som gjør at han føles yngre. Selv om Ali ikke er gammel så er han ikke særlig ung heller, men uansett er det ikke den klassiske «to ungdommer som forelsker seg» fortellingen. Dette er forfriskende, da man får se to mennesker som føler de allerede har nådd høydepunktene i livene deres prøve å oppnå det på nytt.

For å få ut følelsene sine bruker Ali mye tid på å høre på musikk. Dette gjør han enten på gulvet eller på taket av bilen sin. Sekvensene fungerer godt for å skildre hans sinne og irritasjon for verden. Problemet er at han har på headsettet feil vei. Dette høres kanskje ut som en bagatell, men måten Bose-headsettet er laget på gjør at ørene hans blir klemt ganske hardt hvis han bruker det feil vei. Dette kan umulig bidra til hans livssituasjon som allerede er vanskelig nok fra før.  

Siden vi først er inne på musikk kan det nevnes at han viser henne en rap han har laget selv. Da jeg så at han begynte å freestyle for henne, ble jeg nesten skuffet da han ikke valgte å vise henne hele kamerarullen hans for og deretter forklare henne hvorfor «My Beautiful twisted Fantasy» er tidenes album og Kanye West er den beste artisten noen gang, og har rett i å trakassere og true Pete Davidsson.

Dette gjør han ikke, fordi Ali er ikke en male manipulator dude bro, bortsett fra når det gjelder familien sin. For familien hans må han opprettholde det perfekte bildet. På grunn av dette later han som at han bor sammen med den tidligere kjæresten sin, selv om de har vært separert lenge.

Viben som denne filmen gir er en form for kronisk utmattelse og et konstant fokus på å prøve å forbedre noe som føles som en håpløs situasjon. Det er derfor filmen blir så forfriskende når de finner hverandre, da de begge fortjener å ha noen å være glad i.

Ali & Ava er en sjarmerende fortelling om hvordan to voksne mennesker dykker inn i ungdommelighet og kjærlighet for å finne hverandre, med realistiske skildringer av hver av deres vanskeligheter i hverdagene deres.

"Ali & Ava" regissert av  Clio Bernard. Medvirkende: Adeel Akhtar, Claire Rushbrook. Spilletid: 1 timer og 35 minutter. Land: Storbritania. Aldersgrense: 9 år. 

Relaterte innlegg