Meny Lukk

“Amsterdam” – En god, dårlig og rotete blanding


Handlingen til “Amsterdam” baserer seg på “The Business Plot”, en politisk konspirasjon fra USA i 1933, der tre venner er i midten av mordet på en amerikansk senator.

I Amsterdam er det Burt Berendsen (Christian Bale), Harold Woodman (John David Washington) og Valerie Voze (Margot Robbie) som er filmens tre hovedpersoner. Burt er en lege med en øyeprotese, Harold er advokat og Valerie er en sykepleier. Burt, Harold og Valerie inngår en pakt om å aldri forlate hverandre og alltid holde hverandre i livet.

Etter at de feilaktig blir beskyldt for å være involvert i mordet på en senator, går trioen langt for få sine navn renvasket. Milton King (Chris Rock), Tom Voze (Rami Malek) og Gil Dillenbeck (Robert De Niro) er noen av karakterene vi møter som er med på å avdekke mordmysteriet og hjelpe hovedpersonene i å bli frikjent.

Filmens hovedroller

Amsterdam går gjennom mange sjangre, men sliter med å finne den riktige balansen mellom dem. Dette er en komedie, et historisk drama, en krim og mysterie film i en. Til tider så er filmen morsom og vitsene treffer, men for det meste så er vitsene dårlig og sliter med å treffe helt der de skal.

Rollebesetningen i filmen er kruttsterk og det er nesten et kjent fjes i alle scenen i filmen. Bale, Washington og Robbie gir sterke prestasjoner i sine roller og det er synlig god kjemi mellom dem gjennom filmen. Rock, Malek og De Niro er også gode i sine biroller, men skulle ønske at de var litt mer involvert i handlingen

David O. Russell er mannen bak manuset og er regissør av Amsterdam. Noen av hans tidligere bidrag til filmverdenen er bl.a. The Fighter (2010), Silver Linings Playbook (2012) og American Hustle (2013). Alle tre er sterke filmer, noe Amsterdam ikke helt er. Russell sitt nyeste bidrag bommer mer enn den treffer, med en klumpete og ujevn handling og dårlig struktur, noe sterke rolleprestasjoner desverre ikke kan forhindre. Noe av det mer positive med filmen er produksjonsdesignet, og man får følelse av at man befinner seg i USA på 1930-tallet.

Amsterdam er den type film som er for komplisert og er ambisiøs. Den har absolutt en interessant handling, med en attraktiv rollebesetning, men den klarer å være for rotete. Dette er en skikkelig opp-ned film. For meg så er noen deler av filmen morsom og interessant, mens andre deler er forvirrende og fikk meg til å tenke på hvor jeg skal plassere meg i filmens handling. Amsterdam er en blanding av godt og vondt, noe som til slutt gjør den helt middels.

Amsterdam. Regi: David O. Russell. Med: Christian Bale, John David Washington, Margot Robbie, Chris Rock, Anya Taylor-John, Taylor Swift, Zoe Saldana, Timothy Olyphant, Rami Malek, Robert De Niro. Land: USA. Aldersgrense: 15 år. Spilletid: 2t 14 min. På kino: 7. oktober 2022.

Relaterte innlegg