Meny Lukk

“Beau Is Afraid” – Tre timer med svidd hjerne


“Beau is Afraid ” er den tredje spillefilmen til Ari Aster og viser at han har store ambisjoner. Vi blir slynget inn i Beaus reise, odyssé om du vil, i tre timer mens Ari Aster kaster på oss det rareste og mest absurde vi kan tenke oss. Det ser ut til at denne filmen faller nærmere å være en skrekk-komedie enn sine to forrige skrekk-suksesser.

Beau Is Afraid handler om Beau Wassermann (spilt av Joaquin Phoenix og Armen Nahapetian som ung) som bor alene i en sliten og kjip leilighet i et forferdelig nabolag. Etter at han klarer å miste flyet sitt for å treffe moren (Patti LuPone), blir Beau dratt med på en helvetes tur. Han er omkranset av skumle mennesker og absurde hendelser som fører han på en merkelig reise. Mens dette foregår får vi se noen tilbakeblikk av barndommen til Beau, hvor vi får se hans ungdomskjærlighet Elaine (Parker Posey og Julia Antonelli som ung). Vi får også se morens dominerende kraft og mangelen på en far. Beau er en angstfull person med noen mentale problemer som det etter hvert viser seg er gode grunner til.

Etter at hjernen har blitt svidd i tre timer, er det faktisk ikke så lett å vite om jeg likte denne filmen eller ikke. “Midsommar” og “Hereditary” ble store suksesser og åpnet øynene opp for den kreative og solide Ari Aster. Jeg kan ikke si at jeg følte det samme med Beau Is Afraid som med de to første filmene. Det er ganske så tydelig at Aster har gått en annen vei nå ved å lage en tolkning av Homers dikt, Odysseen. Beaus sinnssyke reise fra leiligheten sin til moren, er begivenhetsfull for å si det mildt og det kan muligens bli litt for mye av det gode. Det skjer mye og det er et underliggende ubehag vi sitter igjen med under hele filmen. Om det er én ting Aster er god på så er det det. Joaquin Phoenix spiller selvfølgelig fantastisk, og er en grunn i seg selv til å ville se filmen. Men likevel er handling litt over alt. Filmens historie vil inneholde så mye at det kan være vanskelig å nyte alle delene like mye. Noen episoder varer i det lengste laget og kunne vært kuttet ned eller kuttet ut.

På slutten av filmen sitter jeg igjen med en følelse av at jeg ikke har forstått filmen, samtidig som jeg koste meg glugg. Misforstå meg rett, jeg ble sliten, men det var gøy? Det var mange flotte visuelle inntrykk og mye å ta inn. Jeg tror dette kan være en film som må sees flere ganger for å kunne huske alt det syke som skjedde. Til tross for at filmens handling er litt over alt, er Asters visuelle kreativitet noe for seg selv. Verdt å ta en titt hvis du orker tre timer du ikke aner hvor tar deg.

"Beau Is Afraid" regissert av Ari Aster. Med:  Joaquin Phoenix, Nathan Lane, Patti LuPone. Spilletid: 2 time og 59 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 15 år. På kino: 28. april. 

Relaterte innlegg