Meny Lukk

“Benedetta”- En spesiell dame


Etter mange års utsettelse fikk Paul Verhoeven endelig slippe sin nye film Benedetta. Filmen som ble fullført i 2018 har stått på ventelista til mange filmentusiaster og mange er begeistret. Benedetta til tross for stor interesse har og skapt ulike kontroverser. Paul selv har måttet gått ut og forsvart filmen etter at den har blitt stemplet som blasfemisk. kontroversielle eller ikke, religiøse fortellinger er ofte interessante, og nå skal jeg se på Benedetta.

Benedetta som er basert på virkelige hendelser setter oss inn i livet til en ung nonne som heter Benedetta (Virginie Efira). Benedetta blir truffet av en rekke syner og selv tror hun at hun er brud til Jesus selv. En dag blir en ung og vakker kvinne reddet fra hennes farlige ekteskap og plassert i klosteret. Bartolomea (Daphne Patakia) er skjønn men og uforutsigbar. Benedetta føler et ansvar for Bartolomea, men det ansvaret fører til en flamme. Kan Benedetta skjule sin flamme i en tid der lesbiske forhold er straffbart?

Etter å ha lest litt om historien og sett traileren til filmen var jeg veldig spent på Benedetta. Traileren var mørk og det virket som en film med stort potensiale. Det potensialet fylte ikke filmen for min del. De mørke og voldsomme scenene i traileren var, med unntak av en tortur-scene, de mest voldsomme i filmen. Benedetta hadde ingen store overraskelser, noe som jeg vil si er veldig skuffende når historien i seg selv er veldig kul. Paul Verhoeven har tidligere visst at han som regissør kan spille på de sorte tangentene, noe som jeg ville hatt mer av i Benedetta.

Filmens kunstneriske aspekter er og noe som ikke treffer meg fullstendig. Filmatisering er ikke spennende på noen mulig måte. For å være ærlig ser den ut som hvilken som helst Hollywood Action/drama-film. Det er ikke direkte svakt, men de burde gjort mer for å løfte filmen. Designet og spesial effektene blir litt i samme båt. Der alt ser greit ut så imponerer det ikke. jeg ville ha satt mer på det filmatiske i Benedetta.

Det var ikke bare skuffelser i Bendetta. jeg nevnte smått tidligere at historien er god. Den er basert på en rekke virkelige hendelser og den er ufattelig kul. Så min kritikk går ikke på historie men heller historiefortelling. Skuespillet i filmen er også veldig sterkt. Forholdet til Benedetta og Bartolomea er godt fremvist av de to skuespillerne der de begge vet akkurat hva som skal til for å illustrere en skjult flamme.

For meg blir Benedetta en film som ikke fyller sitt store potensiale. Selv om den til tider er underholdene sitter jeg alltid på følelsen av at denne filmen kunne vert mye mer. Med en enorm historie og et veldig bra cast burde Benedetta blitt noe spesielt, men den lander til slutt midt på treet.

"Benedetta" regissert av Paul Verhoeven. Spilletid: 2 timer og 11 minutter. Skuespillere: Virginie Efira, Daphne Patakia, Charlotte Rampling, Lambert Wilson. Aldersgrense: 15 år. Premiere: 18.2.22

Relaterte innlegg