Meny Lukk

BIFF: “The Zone of Interest” – Dagligdags ondskap

Ondskapen i film kommer i mange ulike fasonger. Ofte er den fremstilt veldig overdrevent, men her er den fremstilt i en mer passiv form, som er veldig tydelig fra første blikk.

I hjemmet tilhørende familien Höss har alt de en kunne ønsket seg. En villa med en stor hage, etterfulgt av et basseng og et drivhus. Her bor kommandant Rudolf Höss (Christian Friedel) sammen med sin kone, Hedwig (Sandra Hüller) og deres barn hvor de prøver å bygge et helt vanlig liv. På tomten finner man også en høy murvegg som omringer familien. De bor i harmoni, noen få meter i fra det som er en av menneskehetens største forbrytelser, nærmere fortalt holocaust.

Regissert av Jonathan Glazer, som tidligere har filmer som “Under The Skin” og “Sexy Beast” I sin filmografi og den er adaptert fra romanen ved samme navn av Martin Amis er “The Zone of Interest” er den nyeste filmen i A24 katalogen og er et holocaust drama hvor perspektiv ikke er fra ofrenes side men fra nazistenes syn. Her får vi et innblikk i hvordan det daglige var for en nazi kommandant og familien som var få meter i fra ekte helvete.

Regien er god, rolleinhaverne gjør en velspilt opptreden med et ganske så simpelt manus og kinematografien er strålende, hvor hvert bilde er nøye gjennomtenkt, samt med den naturlige lyden som har en viktig effekt jobb å minne oss på grusomheten som skjedde samtidig. En slow-burn film som sakte men sikkert skildrer et såkalt vanlig familie liv mens verden er i krig og folkemord blir begått vegg i vegg med glade, lekende barn, uvitende om hva deres far egentlig jobber mot å oppnå. Men det som mangler litt for meg er at den er en smule for simpel og de mange metaforene som Glazer prøver å få trykt inn i hva som egentlig skjer på skjermen. Ellers veldig bra.

“The Zone of Interest” er en sterk film. En film som det er vanskelig å legge ord på når rulleteksten begynner. Det er en helt annen opplevelse enn det man har kjennskap til når det gjelder holocaust filmer. Absolutt verdt å få med seg!

"The Zone of Interest" regissert av Jonathan Glazer. Med: Christian Friedler og Sandra Hüller. Land: England og Polen. Spilletid: 1 time og 45 minutter. På kino: 26. januar 2024.

Relaterte innlegg